АКТУАЛЬНО

Проблема довічно засуджених знову опиняється у фокусі уваги робочої групи з реформування пенітенціарної системи

П'ятниця, 15 грудня 2017, 14:12
На виконання рішення, прийнятого 3 жовтня 2017 року на спільному засіданні робочої групи Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Верховної Ради України та Міністерства юстиції України по реформуванню пенітенціарної системи, 14 грудня 2017 року відбулося виїзне засідання робочої групи в установі виконання покарань № 1 міста Вінниця.

Голова Душпастирської ради з питань релігійної опіки у пенітенціарній системі України протоієрей Костянтин Пантелей у складі групи взяв участь у відвідуванні неповнолітніх, жінок та довічно засуджених. В установі в секторі максимального рівня безпеки утримуються 365 в'язнів, що отримали вирок вищу міру покарання - довічне ув'язнення. Проблема довічно засуджених вже вкотре опиняється у фокусі уваги робочої групи з реформування пенітенціарної системи. 

Перспектива помилування засуджених на довічно, а також можливість оскаржувати неправосудні вироки й добиватися перегляду справ у випадках порушень у кримінальних процесах, зафіксованих правозахисниками та Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини є викликом для законодавців. 

Число довічників зростає. З цим зростає й потреба адекватного ставлення до громадян, які відбувають таке покарання, вдосконалення соціально-психологічної праці, душпастирства тощо. В інтерв'ю журналістам о. Костянтин зупинився на потребі забезпечення пенітенціарних установ, де утримуються довічники, достатньою кількістю соціальних приміщень для конфіденційної зустрічі із священиками, а також у потребах соціально-психологічної праці. Очевидно поруч необхідно виконати норми безпеки. Пенітенціарна реформа мусить враховувати ці потреби. 

Довічники - найважча категорія в'язнів. Святіший Отець Франциск на зустрічі з делегатами Міжнародної асоціації кримінального права висловив думку, що довічне ув'язнення є "прихованою стратою". Остаточно кожен засуджений на довічно мусить мати шанс на повернення до суспільства в результаті застосування помилування.

Пенітенціарне душпастирство УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next