АКТУАЛЬНО

Продовжилися екологічні місії на Донеччині

Понеділок, 12 жовтня 2015, 11:59
З 4 по 6 жовтня 2015 р. відбулися чергові екологічні місії Бюро УГКЦ з питань екології в Донецькому екзархаті. Цього разу про екологічне служіння Церкви дізналися жителі с. Званівка та с. Роздолівка Артемівського району Донецької області, а також екореферент Донецького екзархату о. Михайло Неїжмак відвідав м. Артемівськ (Бахмут).

У неділю, 4 жовтня, захисник довкілля взяв участь у Божественній Літургії на парафії Преображення Господнього с. Званівки, що діє при монастирі отців василіан. Літургія відбулася за сприяння ігумена о. Павла Федусіва ЧСВВ. Під час Літургії вірні почули проповідь на екологічну тематику, в якій екореферент на прикладі книги Буття, моменту сотворення світу та людини звернув увагу на беззаперечну та постійну відповідальність людини за дарований їй світ та дотримання Заповідей, даних Богом. Під час сугубої ектенії екореферент молитовно благав Бога Творця за переміну людських сердець та їхнього способу життя на більш дружній до довкілля.

Плідним та цікавим виявився наступний екологічний день у цій парафії, оскільки вдалося зустрітися практично з усіма учнями Званівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів, за сприяння директора школи Максименко Ольги Іванівни. Першими почули екологічну лекцію учні 2-4  класів. Розпочався урок з цікавого екологічного експерименту, де кожний мав намалювати навколишній світ у своєму розумінні, а опісля пояснити свій малюнок. Найкращі п’ять учнів отримали екологічні подарунки. Опісля о. Михайло повідомив про екологічний конкурс та заохотив школярів до участі у ньому. На закінчення уроку дітки подивилися мультфільм «Фіксіки» про екотестер та отримали екологічні закладки та наклейки.

Основною темою уроку для учнів 5-7 класів було «Енергозбереження як виклик сучасності та добрий стимул іншими очима побачити сотворений світ». У формі запитань і відповідей разом поглибили знання щодо основних ресурсів для життя людини (вода, газ, світло та повітря) і спільно дійшли висновку, що лише змінившись самим, зможемо зберегти ці дари Божі. У рамках уроку переглянули відеоролик «Кожна краплина має значення» і для закріплення та поглиблення знань у сфері енергоефективності провели екологічну вікторину.

Для учнів 8-11 класів екореферент презентував діяльність Екобюро УГКЦ, акцентуючи увагу на щорічному конкурсі «Відповідальність за створіння», літніх екологічних таборах та заохотив старшокласників самоорганізовуватись у молодіжні спільноти екологічного характеру. «Ви вже незабаром будете студентами, маєте піти у світ свідомими та освіченими та свідчити своїм життям та вчинками про любов до світу. Тож бережіть його вже сьогодні», - навчав о. Михайло. Отець Михайло залишив комплект видань для шкільної бібліотеки для користування в навчальному процесі.

Завершилися місії зустріччю о. Михайла Неїжмака із сільським головою с. Званівки Шимко Ростиславом Володимировичом та працівниками. Отець Михайло окреслив мету свого візиту та напрямки діяльності Бюро з питань екології. Пан Ростислав поділився актуальними проблемами села, зокрема прибирання територій, питної води та сортування відходів. Екореферент розповів про практичні ініціативи Екобюро щодо організації прибирання територій, очищення джерел, висадки дерев та фруктових садів, проблематикою використання пластикових квітів.

В часі місій о. Михайло Неїжмак у неділю, 4 жовтня, відвідав парафіяльну громаду УГКЦ у м. Артемівськ (Бахмут), де під час Літургії виголосив екологічну проповідь, акцентуючи увагу присутніх на відповідальності людини за вчинення «екологічних гріхів». А після Літургії екореферент представив вірним діяльність і досягнення Екобюро УГКЦ у Донецькому екзархаті. Сільський голова с. Роздолівка та працівниками сільської ради зацікавилися діяльністю Церкви у сфері довкілля.

Екореферент о. Михайло висловлює щиру подяку ігумену монастиря у с. Званівка о. Павлу Федусіву ЧСВВ за плідну співпрацю та підтримку діяльності Екобюро УГКЦ у Донецькому екзархаті та всім, хто посприяв проведенню екомісій задля збереження створіння в цій парафії.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next