АКТУАЛЬНО

Проект «Любомир» представив епізод про митрополита Шептицького

П'ятниця, 25 квітня 2014, 13:50
У дні Великодніх свят документальний проект «Любомир» поповнився відеоісторією про зустріч Блаженнішого Любомира з митрополитом Андреєм Шептицьким.

Переглянути новий епізод можна на сайті проекту lubomyr.net.

«Єдині кінокадри з митрополитом Андреєм зберіг для історії початківець кінематографу в Галичині Юліан Дорош. Фільм німий. Називається «Свято молоді».  Студія «Соня-фільм»,  Львів, 1930. Блаженніший Любомир Гузар ніколи не бачив цієї стрічки. Та якось маленькому Любчикові поталанило зустріти великого Митрополита. Тепер кадри німого кіно заговорять голосом  унікального свідка», - ідеться в анотації до епізоду.  

Як зазначив продюсер проекту Павло Казанцев, кілька років тому на повну версію фільму в архівах натрапили пластуни-ентузіасти, які працювали над стрічкою до 100-ліття Української скаутської організації. Тепер доля усміхнулася творцям проекту «Любомир», і німа хроніка заговорила:  «Ми щиро вдячні Блаженнішому, що завдяки його дитячому спогадові єдиний кінодокумент про митрополита Шептицького відтепер промовлятиме до нащадків не лише німими кадрами», - зазначив продюсер.

«Коли першопроходець західноукраїнського кінематографу, пластун Юліан Дорош фіксував на плівку Свято молоді, він напевне усвідомлював історичну значимість кадрів із Митрополитом. Також ентузіаст рухомих картинок дозволив нам зрозуміти, що це свято було особливо дорогим для українців міжвоєнного Львова і мало свій щорічний ритуал – проїзд перед рядами молоді Андрея Шептицького. Однак ніхто не міг передбачити, що на одному з таких свят серед маленьких глядачів буде майбутній наступник Митрополита, -  Першоієрах, який здійснить мрію своїх попередників і поверне осідок Церкви на київські схили Дніпра», - каже редактор проекту Роксолана Шкіль.

Кінематографісти так описують цю особливу зустріч Блаженнішого Любомира з минулим Церкви і водночас - власним майбутнім: «Якось червневим ранком батько повів Любчика на українську подію року.  Традиційне Свято молоді «Рідної школи». Школярі, пластуни, студенти будували спортові фігури, ходили лавою, кружляли у танці. Таке тоді бувало у кожному місті Європи.  Але малий Любчик бачив свято вперше. Він зачаровано дивився, як юначі тіла перетворюються на вежі.  Міцно стискав батькову руку. Раптом  поруч проїхало чорне авто. «Подивися, це Митрополит!» - сказав тато. В авті був дідусь із пишною сивою бородою… Так у  міжвоєнному Львові кінця 30-х малому Любомирові Гузару випала особлива зустріч. Він побачив людину, на якій стояв увесь український світ, - свого великого попередника митрополита Шептицького».

Правовласником архівного кіноматеріалу є Центральний державний кінофотофоноархів України імені Г. С. Пшеничного.

Як повідомлялося раніше,  документальний проект «Любомир» - це пов’язані між собою класичний документальний фільм про Блаженнішого Любомира (Гузара) та перший в Україні інтерактивний фільм у вигляді web-documentary. Проект здійснюється з благословення Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава (Шевчука).

Взяти участь у фінансуванні проекту можна в зручний спосіб  на сайті http://lubomyr.net/ua/details/ за  допомогою платіжної  системи Pay Pal чи банківської картки, а також шляхом перерахування коштів на спеціальний рахунок Патріаршої курії УГКЦ.  Кожен, хто зробить внесок більш як 100 гривень або 12 доларів, буде вказаний у титрах фільму. Кожен, хто зробить внесок понад 1000 гривень або 120 доларів, отримає диск із фільмом та буде вказаний у титрах співпродюсером документального проекту «Любомир».

Повідомила Роксолана Процьків

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next