АКТУАЛЬНО

Програму святкування 10-ліття Івано-Франківської митрополії УГКЦ представили на пресконференції

П'ятниця, 10 грудня 2021, 11:33
9 грудня в конференцзалі Івано-Франківського архиєпархіального управління провели пресконференцію з нагоди відзначення 10-ліття Івано-Франківської митрополії УГКЦ.

На святкування, які розпочнуться 13 грудня, до Івано-Франківська завітає Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав. Урочисті богослужіння відбудуться в архикатедральному і митрополичому соборі Воскресіння Христового.

Розповісти представникам ЗМІ про особливості ювілею прийшли архиєпископ і митрополит Івано-Франківський Володимир Війтишин, міський голова п. Руслан Марцінків, ректор Івано-Франківського національного технічного університету нафти й газу п. Євстахій Крижанівський та начальник управління, культури та релігій Івано-Франківської ОДА Володимир Федорак та його заступниця пані Тетяна Лапка. Модерував пресконференцію о. Іван Стефурак – директор Департаменту інформації Івано-Франківської архиєпархії УГКЦ.

В рамках свого візиту на Прикарпаття Патріарх Святослав очолить Архиєрейську Божественну Літургію та освятить нові барельєфи ісповідникам віри владикам Павлові Василику та Софронові Дмитерку – підпільним єпископам Станіславівським на фасаді собору.

Програма святкування:

  • 10.45 – зустріч Блаженнішого Святослава
  • 10.50 – освячення горельєфів
  • 11.00 – Архиєрейська Божественна Літургія

«Це свято Прикарпаття, тому хочемо запросити усіх побути разом з нами, чи біля храму чи онлайн, чи на радіо. У 1885 році була проголошена Станіславівська єпархія, це велика історична подія для нас, адже раніше існували тільки Галицька  та Київська митрополії. Це благословення, яке ми отримали, маємо нести його далі. Наші батьки завжди жили з Богом, що ми маємо передати нашим дітям. На Прикарпатті немає населених пунктів, де не було б храму, що свідчить про духовність Прикарпаття. Тож запрошуємо усіх на свято Первозванного апостола Андрія на Богослужіння» - наголосив владика Володимир.

На важливості події наголосив також мер міста Руслан Марцінків, який пригадав, як десять років тому був на знаменній події проголошення Івано-Франківської митрополії.

«Десять років тому був створений осередок нашої християнської духовності УГКЦ. Для франківців ця подія свідчить про те, що Івано-Франківськ є осердям християнства в нашій державі, це край, який притягає великих постатей країни. Сьогодні дуже багато добрих справ робиться завдяки співпраці з УГКЦ, зокрема з нашою митрополією», - наголосив міський голова.

Окрім того, 14 грудня запланований візит Глави УГКЦ до Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу.

«Візит до нашого університету не випадковість. Ми йшли до цього тривалий час. Це демонструє об’єднання наших зусиль для вирішення глобальних проблем екології, які дедалі гостріше постають у всьому світі. Звернення Папи Франциска та Синоду закликають нас діяти», - прокоментував  п. Євстахій Крижанівський.

Програма візиту:

  • 9.15 – приїзд Блаженнішого Святослава до центрального корпусу університету
  • 9.25-11.00 – екскурсії корпусами та центрами. Огляд містечка «Нова енергія»
  • 11.10 – зустріч Патріарха Святослава з науковим колективом та студентами
  • 11.55 – пресконференція

Нагадаємо, що напередодні святкування ювілею, у неділю, 12 грудня, відбудуться нічні чування, у програмі яких Вечірня з литією, духовні розважання архиєрея, вервиця, Молебень до священномучеників Станиславівських, благословення мощами.

Департамент інформації Івано-Франківської архиєпархії УГКЦ


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next