АКТУАЛЬНО

Прощу сімей загиблих воїнів АТО провели до Зарваниці

Четвер, 03 травня 2018, 15:15
28-29 квітня 2018 року відбулася проща сімей загиблих воїнів АТО до Зарваниці.

Очолив паломництво о. Володимир Мальчин, адміністратор парафії Святої Анни УГКЦ у місті Вишневому. У прощі взяли участь зокрема сім’ї загиблих воїнів АТО з Києва, Вишневого, Ірпеня, Бучі та Коцюбинського.

Як розповів о. Володимир, під час паломництва прочани молилися незвичайну вервицю, після кожного десятка якої матері та дружини загиблих воїнів ділилися своїми спогадами про новітніх героїв України. «Після кожного такого ділення ми молилися десяток вервиці за упокій душі полеглого... Ці героїчні жінки втратили найдорожче, що в них було, - своїх дітей і коханих чоловіків. Вони пишаються своїми «справжніми чоловіками», але неохоче розповідають про їхні подвиги», - зазначив священик.

Як зауважив душпастир, учасники прощі заслухали 12 зворушливих історій. Кожна з них неповторна, як 12 місяців, і по-своєму прекрасна та трагічна водночас: «Але є щось спільне між ними - усі ці хлопці, як сказав тато героя з Ірпеня, не мали уроків патріотизму вдома, але вони пішли добровольцями на війну (часто після 2-3 разів звертання у військомати) в «Айдар», «Донбас», «Київ»... або ж просто прийняли повістку і виконали свій громадянський обов’язок... Усі вони не втікали за кордон і не переховувалися вдома, не шукали легшого життя. Більшість із них загинули в гарячу пору 2014-го під Іловайськом, Дебальцевим чи в Луганському аеропорту. Дехто помер уже повернувшись із фронту. Хтось залишив по собі дружину, дітей, а хтось так і не встиг створити сім‘ї. Більшість цих хлопців мали прекрасну освіту та були успішними в цивільному житті. Свідчать про це їхні позивні: Інтелігент, Кусто, Батя... Їхнє життя раптом згасло серед полів Сходу України. Коли я слухав ці зворушливі історії, то усвідомив, що це не лише вони втратили дітей, чоловіків, а ми, як народ, втратили найкращих, справді цвіт нації... Я тішуся за дітей моєї парафії, які отримали, можливо, найкращий урок патріотизму в їхньому житті, не з підручників, а від живих свідків цих героїв», - ділиться в соціальній мережі священик.

Священик наголосив: «Як хочеться, щоб у телевізорі, замість безглуздих шоу, давали слово саме таким матерям/батькам, щоб на їхніх прикладах виростало нове покоління українців і щоб вони відчували нашу шану і вдячність. Це так мало вимагає від нас, а так багато значить для них. А ми, як Церква, будемо продовжувати надавати духовну опіку цим родинам. Вони тепло згадують Свят-вечір із Блаженнішим Святославом у Патріаршому соборі чи Великодні кошики, отримані у Вишневому та Ірпені. З чудовими враженнями повертаються наші паломники».

Самі представники сімей загиблих воїнів говорять про прощу так: «Ми побували наче в гостях у Бога, і віримо, що наші діти - з Богом, тому відчули сильний момент єднання... У Зарваниці кожна гілочка, кожна квітка нагадувала нам про  наших дітей».

На завершення паломництва о. Володимир Мальчин подякував Департаменту військового капеланства та БФ «Карітас-Київ» за допомогу в організації прощі. «Дякую отцям в Зарваниці, які нас гарно приймали. Особливо дякую п. Наталі Дубчак, референту військового капеланства та матері, яка сама втратила на війні сина, за супровід групи та за приклад мужності й стійкості. Герої не вмирають... допоки ми про них пам’ятаємо. Не забуваймо наших героїв, підтримаймо їхніх рідних, а Господь нехай виявить усім нам своє милосердя! Христос казав: «Те, що ви зробили одному з моїх найменших, ви мені зробили», - написав душпастир.

Прес-служба Київської архиєпархії


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next