АКТУАЛЬНО

У Києві провели Екуменічний молебень з нагоди Тижня молитов за єдність християн

Понеділок, 24 січня 2022, 12:33
В неділю, 23 січня, у храмі Святого Василія Великого в Києві в межах Тижня молитов за єдність християн провели Екуменічний молебень.

Організатором Екуменічного молебню виступила Українська Греко-Католицька Церква, зокрема Комісія УГКЦ з міжконфесійних та міжрелігійних відносин.

У молитві взяли участь: Апостольський нунцій в Україні архиєпископ Вісвальдас Кульбокас, єпископ-помічник Київської Архиєпархії владика Йосиф Мілян, єпископ-помічник Київсько-Житомирської дієцезії владика Олександр Язловецький, духовенство Католицьких і Православних Церков та інших релігійних спільнот.

У своєму слові Папський нунцій зазначив, що молитва за єдність християн є водночас давньою і драматичною подією.

На його переконання, коли християни у молитві просять, щоб всі мали одне і серце і одну душу – це дуже гідний вчинок. Однак, зауважив він, коли ми порівнюємо думки нашого серця із словами Ісуса Христа, то розуміємо, що воно є жорстоким і байдужим. Ми навіть звикли бачити християн розділеними і наше серце недостатньо плаче з цього приводу.

«Поки ми розділені між собою, не можемо сказати, що достатньо любимо свого Бога. Нам залишається лише плакати, якщо ми не вважаємо, що Божа воля якою є прагнення єдності віруючих у Христа – це насправді важлива річ», – підкреслив архиєпископ Вісвальдас Кульбокас.

І наголосив: «У нашій молитві просимо благодаті плакати за єдність і вкладати в її пошуки більше серця і відданості».

Архиєрей привів у приклад пастухів, які самостійно інтерпретували небесні знаки і вирушили у подорож привітати новонароджене дитятко у Вифлеємі. На переконання папського нунція, саме пастухи є прикладом великої творчості і дарують нам натхнення і розуміння, що не варто чекати, щоб нам хтось щось пояснював. Бо кожен з нас покликаний бути творчим і сміливим, щоб розпізнавати знаки часу та сприятливі нагоди шукати Ісуса, а також єдності серед Його учнів.

«Нехай Господь простить нам усі гріхи здійсненні нашими вчинками, ділами і бездіяльністю. Коли ми не виконували свого обов’язку – пошук єдності. У цій молитві нехай нас в особливий спосіб супроводжуй святий Іриней, проголошений папою Франциском, у минулу п’ятницю, доктором єдності», – побажав архиєрей.

«Святий Іринею, моли Бога про близькість Сходу і Заходу та за єдність і дружбу між всіма християнськими церквами і громадами», – додав на завершення архиєпископ Вісвальдас Кульбокас.

Пригадуємо, що в період з 18 по 25 січня 2022 року у всьому світі традиційно проходить Тиждень молитов за єдність християн. Цього року головною темою молитви буде гасло: «На сході ми бачили зорю Його і прибули поклонитись Йому» (Мт. 2, 2).

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next