АКТУАЛЬНО

«Протидія домашньому насильству – це реальний крок для захисту інституту сім’ї», – Блаженніший Святослав

П'ятниця, 19 лютого 2021, 13:30
Період пандемії, викликаний захворюванням на коронавірус COVID-19, став особливим викликом для сімей. Адже в цей час стали відомі нові випадки насильства у родинах, зокрема чоловіків стосовно жінок і дітей. Цю проблему не можемо ігнорувати, бо саме Церква має першою стояти на сторожі родинних цінностей. На цьому наголосив Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, під час звітного дня у Київській архиєпархії.

Заслухавши річний звіт голови Комісії у справах родини о. Ігоря Гріщенка, Глава Церкви звернув увагу київського духовенства на проблематику домашнього насильства. Зокрема, Блаженніший Святослав акцентував увагу на тому, що священникам необхідно адекватно реагувати на ці виклики та протидіяти насильству в дусі християнського вчення про життя в родині.

Блаженніший Святослав пояснив, що проблема насильства в сім’ях породжує плацдарм для маніпуляцій і дискредитації інституту сім’ї як Богом установленого союзу. Тому протидія домашньому насильству – це реальний крок для захисту інституту сім’ї.

Предстоятель УГКЦ зауважив, що наша Церква ніколи не стояла осторонь проблем у родині. Зокрема й сьогодні Українська Греко-Католицька Церква залучена до проєкту «Зупини насильство», який реалізує Інститут релігійної свободи за участю Всеукраїнської ради Церков і релігійних організацій. «У такий спосіб, спільними зусиллями, хочемо допомогти кожній сім’ї створити атмосферу любові, взаємоповаги, довіри та прийняття для кожного члена родини. Це стосується стосунків між подружжям, батьками та дітьми. Тому важливо в наших релігійних громадах говорити про цю проблематику, адже завдяки просвітницькій роботі ми рятуємо сім’ю», – наголосив Глава УГКЦ.

На це о. Ігор Гріщенко зазначив, що час пандемії став каталізатором життя в родині. «Пандемія та карантин не стали причиною насильства в сім’ях, принаймні не в таких масштабах, як про це говорять у широких суспільних колах. Це тільки оголило саму проблему, показавши, що людям, які доволі довго і тісно співживуть у родинних зв’язках, важко по-справжньому жити».

Причиною цього, за словами голови Комісії у справах родини, є низька обізнаність людей про подружнє життя. «Мало хто усвідомлює, що правдиве життя у родинному колі – це постійна наука та праця, яка передбачає прагнення до вдосконалення на емоційному, психологічному та духовному рівнях. Подружжя часто сприймають як певного роду повинності, а забувають при цьому, що єдиною вимогою, на яку особи самі давали добровільно згоду, є любов, і її потрібно щиро плекати», – зауважив душпастир.

Пресбюро Київської архиєпархії

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next