АКТУАЛЬНО

«Прямувати вперед разом без упереджень та боязні»: Українці в Римі взяли участь в молитві «Ангел Господній» з Папою Франциском з нагоди Всесвітнього дня мігранта і біженця

Понеділок, 27 вересня 2021, 17:44
В останню неділю вересня Церква відзначає Всесвітній день мігранта й біженця. З цієї нагоди на молитву «Ангел Господній» з Папою Франциском на площу Святого Петра у Ватикані в неділю, 26 вересня 2021 року, прибули мігранти й біженці, а також представники організацій і спільнот, які їм допомагають.

Цьогорічна тема Дня була «На шляху до дедалі більшого “ми”». Участь у молитві взяли й українські міграгти, зокрема парафіяни спільноти прокатедрального собору Святої Софії, катедрального храму Святих мучеників Сергія і Вакха та Жировицької ікони Пресвятої Богородиці, храму Христа-Царя УГКЦ  із їх духовними провідниками.

Після молитви та уділення благословення Святіший Отець промовив: «Потрібно прямувати вперед разом, без упереджень, без боязні, стаючи поряд із тими, які є беззахиснішими – мігрантами, біженцями, переміщеними особами, жертвами торгівлі людьми та покинутими. Ми покликані будувати дедалі інклюзивніший світ, який нікого не відкидає». Він також попрохав не оминути на площі Святого Петра монументальної композиції, присвячену мігрантам (її автором є канадський скульптор Тімоті Шмальц). Поряд із монументом всіх присутніх чекав кардинал Майкл Черні, ТІ, заступник секретаря Відділу в справах мігрантів і біженців Дикастерії служіння цілісному людському розвитку, із яким мігранти могли поспілкуватися і зробити спільну світлину.

«Цей День у Католицькій Церкві є особливим і він завжди супроводжується спеціальним посланнями Вселенського Архиєрея  з цієї нагоди, щоб  звернути увагу всіх, а особливо сильних цього світу, на питання міграції та біженців. Папа також висловлює свою підтримку тим, хто залишається без житла, тим, хто змушений мігрувати через те, що в їх країні немає стабільності», – пояснив о. Марко Семеген, ректор прокатедрального собору Святої Софії, директор пасторального відділу «Мігрантес» Апостольського екзархату для українців-католиків візантійського обряду в Італії. Душпастир наголосив на особливій катехизі Папи в цей день, у якій він звернув увагу на присутність етнічних спільнот на площі Святого Петра: «Це знак уважності до нашого життя. Ця проповідь мене направду вразила, особливо коментар на недільний уривок Євангелія від Марка, у якому він закликає спільноти не ставати закритими самими в собі. Напевно, така тенденція існує. Папа закликає, на прикладі апостолів, не закриватися в собі, не відкидати того, хто не з нами, аби спільноти мігрантів, які чисельно присутні в Римі, виходили зі шляху власного ексклюзивізму, обмінюючись дарами, що допоможе будувати спільне  “ми” і наш шлях життя в Європі для кращого суспільства».

У коментарі о. Марко також додав, що Католицька Церква в Італії через такі фундації, як «Мігрантес», «Карітас» служить мігрантам. Найперше, католицька фундація «Мігрантес» надає душпастирську підтримку, аби мігранти, які приїжджають сюди  змогли знайти не тільки роботу, а й свій духовний шлях на чужині. А зараз «Мігрантес» працює над питанням підтримки міграційної політики, надання громадянства та прав етнічних груп, щоб особи, які мігрують до Італії, не почувалися покинутими, а могли інтегруватися в суспільство, до котрого прибули.

Пресслужба релігійного товариства «Свята Софія»


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next