АКТУАЛЬНО

Психолог БФ «Карітас-Київ» провела низку психологічних зустрічей у прифронтовому м. Авдіївка

Понеділок, 26 жовтня 2015, 13:23
«15-16 жовтня 2015 р. психолог БФ «Карітас-Київ» провела низку психологічних просвітницьких зустрічей із керівниками і психологами всіх шкіл у прифронтовому м. Авдіївка Донецької області», - повідомляє о. Роман Сиротич, директор БФ «Карітас-Київ».

Упродовж вже більше ніж рік «Карітас-Київ» надає психологічну допомогу різним групам людей, а зокрема вимушеним переселенцям зі Сходу України. Проводяться тренінги, індивідуальні та групові консультації, соціально-психологічний супровід сімей. Зараз заплановано низку поїздок у прифронтову зону з метою налагодження контакту і позитивних взаємовідносин між місцевим населенням і військовими, а особливо щоб допомогти вимушеним переселенцям адаптуватися до наявних умов життя.

15 жовтня 2015 р. зустріч була присвячена темі «Творча інтеграція як вихід із кризи», а 16 жовтня - «12 стратегій «уважного мозку» як інструменти інтеграції з іншими» .

Присутнім на зустрічах були презентовані прості й разом з тим науково глибоко обгрунтовані способи-стратегії, які можна застосовувати в спілкуванні з дітьми і сприяти покращенню їхнього самопочуття та взаємостосунків з іншими. Цікавинка в тому, що спочатку дорослі мають досягти власної самоінтеграції, причому тими самими способами, які вони будуть застосовувати у спілкуванні з дітьми. Без покращення стану оточуючих дітей дорослих - батьків, педагогів, соціальних працівників, інших - значно поліпшити стан дітей досить складно.

Презентуючи напрацювання, психологи виконували просвітницьку функцію, яку зараз досить часто називають «психоедукація». На наступних зустрічах головною метою стане «оспособлення» - передача способів і вироблення навичок.

Досягнуто домовленість, що практичні заняття у найближчому майбутньому будуть проводитися у 7-й школі.

«Найбільшим відкриттям для нас було те, що люди в Авдіївці вважають, що їхній стан значно кращий, ніж у тих, хто вимушено переселився в інші місця. Вони пояснюють це тим, що за час воєнних дій у них з’явилися нові навички виживання, покращилися зв’язки між собою – «горе поєднує»; а також зросли інтеграційні зв’язки із зовнішнім світом - приїжджає багато людей із різних кінців, щоб допомогти. Спілкуючись з тими, що виїхали, вони відчувають їхню тугу, покинутість, роз’єднаність, не достатню інтегрованість в нове середовище. Люди адаптувалися, знайшли роботу і житло, але почуваються покинутими, відрізаними від нового світу. Інтеграційні зв’язки важко нарощуються. Натомість авдіївці почувають себе бадьоро, «як у себе дома», - ділиться враженнями психолог БФ «Карітас-Київ» Ляшенко Оля.

«Висловлюємо щиру вдячність всім, завдяки кому відкритий цей новий напрямок надання допомоги та підтримки людям, які цього потребують. Особлива вдячність військовому капелану УГКЦ о. Івану Гуні, декану факультету психології Київського інституту бізнесу і технологій Людмилі Гридковець, головному практичному психологу міста Авдіївка Оксані Дейнезі. Окрема подяка чудовим хлопцям із команди СIMIС (civil-military cooperation), які сприяють встановленню добрих зв’язків між військовими та місцевим населенням», - підсумовує о. Роман Сиротич, директор БФ «Карітас-Київ».

БФ «Карітас-Київ»

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next