АКТУАЛЬНО

Під час сарепт у Самбірсько-Дрогобицькій єпархії проводили екологічні дні

Вівторок, 02 серпня 2016, 10:39
Цього літа на теренах Самбірсько-Дрогобицької єпархії уваги заслуговують шість сарепт: дві єпархіальні (25 червня – 2 липня, смт Стрілки Старосамбірського району; 4–11 липня, с. Дубино Сколівського району), дві деканальні (18-25 червня, смт Стрілки Старосамбірського району; 27 червня – 2 липня, с. Гребенів Турківського району) та одна парафіяльна (20–27 липня, Самбір). Наприкінці літа планується проведення чергової єпархіальної сарепти («Синай», смт Стрілки Старосамбірського району, 15–21 серпня).

Варто зазначити, що на всіх цих сарептах, у яких сумарно взяли участь понад двісті молодих людей, а допомагали в їх організації близько 40 семінаристів і шестеро священиків, були проведені екологічні дні.

На кожній із цих сарепт було проведено одразу два екологічні дні. На одній зі них був та особисто організував ці дні екологічної просвіти єпархіальний референт Бюро УГКЦ з питань екології ієрей Дмитро Сенейко. Отець також планує взяти участь у єпархіальній сарепті для сиріт і дітей учасників АТО.

Екологічні  дні на сарептах проводяться за таким сценарієм:

- екологічні молитви перед початком, після завершення сніданку, обіду й вечері;
- Божественна Літургія протягом цих двох днів у відповідному екологічному намірі із проповіддю на екологічну тематику;
- «гутірки» про бережливе, трепетне, зокрема милосердне ставлення до Богом дарованого навколишнього створіння через конкретні приклади його прояву з боку кожної людини;
- милування красою створеного Богом світу (з вершини Захара Беркута, лісові вилазки з розбиванням наметового табору);
- годування тварин і проведення часу з ними (катання на конях);
- майстрування годівничок із відходів деревини, для чого молоді люди спочатку назбирали відповідний дерев’яний залишковий матеріал, а потім під керівництвом місцевого майстра-столяра виготовляли їх, залишаючи їх на деревах чи на крівлях будинків на місці проведення сарепти або ж забираючи їх для встановлення до своїх домівок.

Щиро вдячні священикам Самбірсько-Дрогобицької єпархії, а саме: голові Молодіжної комісії СДЄ протоієрею Олегу Кекошу, голові Катехитичної комісії протоієрею Миколі Витівському, духівникам Самбірської та Старосамбірської гілок УМХ протоієрею Олегу Здренику та ієрею Тарасу Рисею, які організували єпархіальні, деканальні та парафіяльні молодіжні спільноти і періодично організовують цікаві зустрічі, як усередині них, так і між спільнотами, як-от молодіжні сарепти. Дякуємо семінаристам-аніматорам 2-5 курсів Дрогобицької духовної семінарії за підтримку в проведенні екологічних днів на сарептах, за творчі ідеї щодо їх проведення та допомогу в практичному втіленні. Щиро вдячні всім молодим учасникам усіх шести сарепт за активну участь та відкритість на пізнання екологічної складової християнства.

Сподіваємося, що нове покоління українців – молодь – змогли залишити у своїх серцях пізнані правди й новий досвід та зможуть бути гідними християнами у повному сенсі цього слова, зокрема в ділянці збереження і дбайливого ставлення до Божого створіння.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології

 

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next