АКТУАЛЬНО

Підопічні діти Тернопільського Карітасу опікуються людьми похилого віку з геріатричного пансіонату

Четвер, 07 листопада 2013, 13:17
Не замикатися в собі і не дбати лише про себе – ось чого вчить Карітас у Тернополі своїх підопічних. Учасники проекту «Мобільна робота з молоддю» – діти та молодь з неблагополучних і кризових сімей – створили гарну традицію не лише отримувати допомогу від Карітасу, а й допомагати здійснювати важливі соціальні ініціативи.

Розповідає Наталя Коцюба, координатор роботи з дітьми і молоддю в Тернопільському Карітасі: «Приходячи до нас у соціальний центр, діти  не очікують отримати щось лише для себе, але зацікавлені в тому, аби подбати про інших. І ця турбота може стосуватися дуже різних речей. Якось ми прибирали набережну Тернопільського ставу від сміття, також займалися збором старих непотрібних речей та продуктів, ще іншим разом завозили до притулку для безпритульних тварин різні потрібні їм речі. Нещодавно бігли благодійний марафон».

На цьому тижні команда ініціативних людей з місцевого Карітасу здійснили вже давно запланований візит до Тернопільського геріатричного будинку-інтернату. Напередодні діти разом із соціальним працівником займалися випіканням солодких гостинців для людей, що перебувають у цьому закладі. А вже наступного дня діти, працівники та директор тернопільського Карітасу завітали до людей, котрі там проживають. Усі разом помолилися і згодом діти роздавали солодощі.

Проект «Мобільна робота з молоддю в Україні» охоплює сьогодні діяльність п'яти соціальних центрів: у Києві, Донецьку, Львові, Хмельницькому і Тернополі. Щороку сотні кризових підопічних дітей і підлітків отримують допомогу в подоланні власних життєвих труднощів, ще декілька сотень потребуючих – консультаційну чи адресну допомогу.

У соціальних центрах для допомоги кризовим дітям і молоді, передбачено забезпечення сім’я базових потреб, інформаційну допомогу, психологічну і юридичну консультацію, створено умови для духовного і креативного розвитку підопічних. Використовується як груповий підхід до соціальної роботи, так і індивідуальний. Мета такої роботи – відкриття позитивних ресурсів потребуючої молодої людини, подолання психологічних труднощів, отримання знань, вмінь і навичок, що сприяють соціальному включенню, здоровому способу життя, раціональному управлінню часом, ресурсами і можливостями, професійній реалізації. Діти і молодь долучаються до навчальних, розважальних, спортивних, культурних, туристичних заходів в соціальних центрах Карітасу та поза ними. 

«Нещодавній візит в будинок для людей похилого віку був великою приємністю, адже увага – це найбільший подарунок, який ми можемо дати цим людям і висловити свою небайдужість. Щонайменше – до їх вікового досвіду, знань, та й проблем, які вони перейшли. Не думаю, що такий візит стане одноразовим, оскільки підопічні геріатричного будинку з великою радістю запрошували нас приходити до них ще не раз. Також я і мої друзі маємо до цього бажання», – каже 18-річна Юля, що декілька років тому долучилась до Тернопільського Карітасу.

Карітас у Тернополі започатковано в далекому 1994 році. Діяльність розпочиналась з функціонування благодійної їдальні і гуманітарної допомоги потребуючим одягом, взуттям та продуктами. Тепер ж робота фокусується на забезпеченні соціальних послуг, консультуванні, виховній та просвітницькій діяльності для людей, що опинились у кризових умовах життя. І принципи роботи змінились – від миттєвого епізодичного ефекту допомоги до комплексних і системних програм опіки потребуючими людьми.

 

Повідомила Надія Чорна

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next