АКТУАЛЬНО

Різдвяна просфора у Харківському екзархаті

Понеділок, 15 січня 2018, 12:15
12 січня Екзарх Харківський владика Василь очолив Архиєрейську Святу Літургію у катедральному храмі Святих верховних апостолів Петра і Павла у співслужінні із священиками екзархату. Опісля відбулися взаємні вітання з нагоди Різдвяних свят, а також виступ гостей-колядників зі Львова.

“Небо і земля нині з’єдналися; нині Той, хто на небі, сходить на землю, щоб людину, яка є на землі, піднести до неба,– звернувся до всіх присутніх владика Василь зі словом проповіді. – Бог приходить до людини, щоб бути разом із нею, щоб людині відкрити вхід до Божого Царства. Але будь-що може стати перешкодою для людині до цього Божого Царства: багатство, влада, побутові речі, коли людина щось матеріальне ставить на перше місце”. Архиєрей зазначив, що це стосується не лише мирян, а й священиків. Адже буває, що духовна особа більше дбає про дочасні блага, а не про те, щоб вести людей до Христа. “Священик найперше кожного дня має поставити запитання, що я сьогодні маю зробити для спасіння: свого родини і моїх вірних. Він має проводити зустрічі з вірними, на яких читати Слово Боже, роздумувати над цим Словом, його знати і жити ним, проводити систематично і регулярно богослужіння в храмі чи в тому місці, де молиться, проводити катехизацію для дітей і молоді”, – додав Екзарх Харківський. Проповідник навів приклад апостолів, яких Христос покликав на служіння і які дбали насамперед про духовні речі.

На завершення архиєрей побажав, щоб Різдвяні святкування поглиблювали віру в Бога та щоб люди прямували шляхом спасіння, прославляючи Дитятка Ісуса. Опісля Екзарх Харківський поділився різдвяною просфорою із духовенством.

Просфора – особливий хліб, який готується для Божественної Літургії. Із грецької «просфора» означає «приношення», це те, що ми хочемо принести в дар Богові, аби послужити Йому. Але коли ми святкуємо Різдво Христове, то цією різдвяною просфорою ділимося одне з одним.

Повідомила с. Олексія, Згромадження святого Йосифа ОПДМ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next