АКТУАЛЬНО

Реколекції для дружин священиків в Одеському екзархаті

Понеділок, 29 лютого 2016, 11:15
З 26 по 28 лютого 2016 року в м. Одесі, на базі готельно-відпочинкового комплексу «Адмірал», проходили реколекції для дружин священиків Одеського екзархату.

Духовні віднови проводив о. Йосафат Бойко, ВС, синкел у справах монашества Івано-Франківської архиєпархії.

Важливо зазначити, що реколекції тільки для їмостей в Одеському та Кримському екзархатах відбувалися вперше. Розпочалися науки Молебнем до Пресвятої Богородиці та привітальним словом владики Михайла, який презентував усім добродійкам пам’ятні молитовники «Благослови, душе моя Господа». Тема реколекцій «Роль жінки у світі у контексті Року Божого милосердя»». 

«Сьогодні ми розпочинаємо реколекції для їмостей, які відіграють важливу роль у духовному і моральному житті парафії. Їмость є дружиною священика, на неї звертають увагу, за нею спостерігають, просять поради. Для дружини священика такі реколекційні науки є дуже важливим збагаченням, адже бути їмостю не так легко. Це особливе покликання розділяти священиче служіння зі своїм чоловіком», - зазначив реколектант.

У своїх духовних науках о. Йосафат повчав про роль дружини священика в його душпастирському служінні, про чесноти, які мають бути притаманні кожній їмості, про їхню співвідповідальність за той дар священства, який отримали їхні отці, зазначивши, що «кожна дружина повинна завжди молитися за свого священика, бути поруч зі своїм чоловіком, бути його підтримкою і допомогою, заохочувати свого чоловіка до духовного збагачення», давав духовні поради, як працювати на благо парафії та допомагати священикам у їхньому пастирському служінні.

Особливу увагу звернув проповідник на сім’ю священика, зауваживши, що «ваша сім’я завжди буде прикладом до наслідування, дружина повинна дбати про добре виховання дітей та створювати той домашній затишок, щоб разом творити справжню християнську сім’ю, адже зразкова, прикладна, священича сім’я вже самим своїм існуванням чинить великий вплив на парафію».

Пані добродійки під час спілкування мали можливість роздумувати над життям священичого подружжя, адже сім’я кожного священика є оазою милосердя для оточуючих та прикладом для наслідування, також їмості розповідали про катехитичні класи, що відкриваються при парафіях, недільні школи та братства, ділитися досвідом здійснення покликання на теренах південної України.

Наприкінці другого дня реколекцій на духовну віднову дружин священиків завітали сестри Чернечої родини Воплоченого Слова, які провели відпочинок у інтелектуально-пізнавальній формі.

Триденна програма реколекцій, окрім духовних наук, Святої Літургії та Молебню, також передбачала час для роздумів, особисті розмови із отцем-реколектантом, приватні і спільні молитви на вервиці, духовне читання та взаємне, живе спілкування.

Під час Божественної Літургії, яку очолював владика Михайло, усі присутні мали змогу приступити до святих таїнств Сповіді та Причастя.

Завершилися духовні віднови Молебнем до Божого Милосердя та подячним словом від спільноти дружин священиків Одеського екзархату для отця-реколектанта та владики Михайла.

Завдяки цим реколекціям кожна їмость мала добру нагоду по-новому усвідомити служіння священичого подружжя, переосмислити персональну відповідальність за свої вчинки та дії та завжди пам’ятати, що успіх наших отців на парафіях певною мірою залежить від прикладного життя його дружини. 

Прес-служба Одеського екзархату УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next