АКТУАЛЬНО

«Рим і Патріярхати Сходу» – книжку Вільгельма де Фріса презентували у Львові

Четвер, 01 жовтня 2015, 11:08
30 вересня відбулася презентація книжки Вільгельма де Фріса «Рим і Патріярхати Сходу». Подія відбулася у Гарнізонному храмі Свв. Апп. Петра і Павла у межах VIII-го Екуменічного соціального тижня «Освіта задля змін: духовність та інновації».

Презентували переклад книжки о. д-р Іван Дацько, президент Інституту екуменічних студій Українського Католицького Університету, проф. Олег Турій, проректор із програмного розвитку УКУ; о. д-р Юрій Саквук, керівник Пасторального відділу УКУ; о. д-р Богдан Прах, ректор УКУ.

«Прийшов час коли ми можемо подарувати як університет чудові дослідження, які дадуть можливість зрозуміти сьогодення, що можливо лише завдяки осмисленню минулого», –  підкреслив ректор Українського католицького університету о. д-р Богдан Прах.

А проф. Олег Турій, проректор із програмного розвитку УКУ наголосив: «Це видання закликає нас вийти з фази накопичення знань, а перейти до осмислення досвіду Церкви, як нашої, так й досвіду інших Церков на шляху до єдності».

«Книжка Вільгельма де Фріса – це основа для розуміння таких понять, як «патріярхат», зокрема і для УГКЦ, «уніатизм» та «помісність», а найголовніше, яка між ними ключова різниця», - вважає о. д-р. Юрій Саквук, керівник Пасторального відділу УКУ.

Президент Інститут екуменічних студій о. д-р  Іван Дацько  зазначив, що ця праця не є лише богословською та екуменічною, він наголосив, що  найперше вона – історична, в цьому полягає її найбільша вартість.  «Вільгельм де Фріс мав відвагу писати правду про Церкву. Писав з великої любові до Церкви, розумів усі кривди, які відбувалися і тим самим говорив – пробачте». – підсумував о. д-р  Іван Дацько та  звернув увагу, що в цій книжці розкривається вся суть єдності Церкви. – «Поняття православний та католицький не протирічать, а взаємодоповнюють одне одного, а доповнювати не означає бути однаковими».

Довідка:

Книга професора Вільгельма де Фріса «Рим і Патріярхати Сходу» - це класична праця, в котрій представлено глибокий аналіз відносин між Римом і Східними Церквами. Ця книга показує, як формувалася і змінювалася позиція Риму щодо проблем, зумовлених існуванням у межах Вселенської Церкви самобутніх Східних Церков, а також способи та засоби, якими римські архиєреї намагалиcя ці проблеми розв'язати. Особлива увага приділяється давнім патріархатам Сходу, латинській Константинопольській Імперії, уніям коптів, сирійців, ассирійців, румунів. Розглянуті також Берестейська, Ужгородська та Хорватська унії.

Організатори 8-го Екуменічного соціального тижня

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next