АКТУАЛЬНО

Ризька парафія УГКЦ відсвяткувала перший ювілей

Понеділок, 17 грудня 2012, 12:01
9 грудня 2012 року в каплиці ризької церкви Скорботної Богоматері відбулася ювілейна Божественна Літургія. Адже рік тому – у грудні 2011 року – о. Павло Яхимець, ЧСВВ, з благословення Владики Йосифа (Міляна), Київського єпископа УГКЦ, та Митрополита Збігнєва Станкевича, Ризького Архиєпископа КЦ, відслужив у Ризі першу Літургію у візантійському обряді українською мовою. Про це повідомили Віта Брізе із Католицького інформаційного центру, м. Рига (Латвія), та Володимир Іваницький, парафіянин УГКЦ у Ризі.
9 грудня 2012 року в каплиці ризької церкви Скорботної Богоматері відбулася ювілейна Божественна Літургія. Адже рік тому – у грудні 2011 року – о. Павло Яхимець, ЧСВВ, з благословення Владики Йосифа (Міляна), Київського єпископа УГКЦ, та Митрополита Збігнєва Станкевича,  Ризького Архиєпископа КЦ, відслужив у Ризі першу Літургію у візантійському обряді українською мовою. Про це повідомили Віта Брізе із Католицького інформаційного центру, м. Рига (Латвія), та Володимир Іваницький, парафіянин УГКЦ у Ризі.

Попри те що ризька парафія УГКЦ не має свого постійного душпастиря, Літургії протягом року відправляли о. Павло Яхимець з Вільнюського монастиря, ЧСВВ. та інші отці з України та Польщі, а ювілейну Літургію 9 грудня служили о. Роман Сапужак та о. Павло Яхимець ЧСВВ. На Літургії був Митрополит Збігнєв Станкевич, якому підпорядковується ризька парафія УГКЦ (через відсутність у Латвії греко-католицького єпископа).

У проповіді о. Роман Сапужак наголосив, що передріздвяний піст є часом очікування  зустрічі з Ісусом: «У передріздвяний піст наші серця повинні стати тими яслами, в яких народиться Ісус Христос. Тоді на Різдво Христове ми маємо шанс пережити зустріч із Ним». По завершенні урочистої Літургії, під час якої співав дяк Ігор Свирида з Таллінна, о. Павло Яхимець подякував Ризькому Архиєпископові за його благословення на проведення в Ризі Літургій у візантійському обряді українською мовою. А Митрополит Станкевич у промові визнав, що «ця парафія східного обряду є багатством для Латвійської Католицької Церкви». Владика висловив радість із приводу того, що парафія створена і діє, адже важливо те, що українці можуть молитися, брати участь у Літургії, сповідатися та отримувати духовні поради українською мовою, бо «рідна мова завжди є найближча до душі і зачіпає струни серця». Архиєпископ також підкреслив особливу місію цієї української греко-католицької парафії в Латвії, де проживає близько 54 тисяч українців: «Перед вами стоїть велике завдання. У Божому плані ви є тою закваскою, яка необхідна, щоби піднялося все тісто». Він підкреслив, що спорідненість у Христі є потужнішою, ніж належність до певної національності, та попередив про дві крайності, яких варто уникати: космополітизм і шовінізм. Одразу по закінченні Літургії до Риги прибув Владика Йосиф (Мілян), який поспішав сюди з 20-річного ювілейного святкування української греко-католицької парафії у Таллінні. Обидва єпископи – латвійський та український – разом з чотирма отцями та дияконом греко-католицького та римо-католицького обрядів і вірними привітали один одного та взяли участь у святковій трапезі.  

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next