АКТУАЛЬНО

«Родинне коло» у Заздрості – від серця до серця

Понеділок, 10 листопада 2014, 12:19
8 листопада 2014 року у Музейно-меморіяльному комплексі «Рідна хата Патріярха Йосифа Сліпого» в Заздрості зібралося «Родинне коло». Ініціатором і головним організатором зустрічі була Українська асоціація фахівців з подолання наслідків психотравмуючих ситуацій в Україні (Психологічна кризова служба) у співпраці з Комісією УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров’я.

На зустріч запросили родичів Небесної сотні та вояків, що віддали своє життя в АТО. Переважно – вихідці з Тернопільщини, але були також гості з Івано-Франківщини.

Психологам ще з часів Майдану добре вкладалася співпраця з Українською Греко-Католицькою Церквою, яка продовжується дотепер і дає корисні плоди. У квітні в Зарваниці проводилися зустрічі для самих психологів, які багато працювали і тепер самі потребували віднови. Зустрічі «Родинного кола» для родин Небесної сотні проводилися вже в Ірпені, Львові (у цей день також відбувалася зустріч львівського «Родинного кола» в Унівському монастирі), Зарваниці, а тепер тут, у Заздрості. Зараз родини Небесної сотні об’єдналися з близькими загиблих в зоні АТО. Ідея створення таких груп взаємодопомоги полягає в тому, що люди, які вже на дальшій стадії переживання тяжкої ситуації, допомагають впоратися з горем тим, хто щойно втратив найближчого.

Олег Гуковський, психотерапевт, Голова Тернопільського осередку Української спілки психотерапевтів, волонтер Психологічної кризової служби розповів про новостворену організацію, яка виросла з Психологічної служби Майдану. Асоціація стала організатором груп взаємопідтримки. Вікторія Кочубей запропонувала називати їх «Родинними колами», і назва прижилася, бо люди в такій ситуації потребують підтримки близьких, а ті, хто пережив трагедію втрати найближчих, стали один для одного справжньою родиною. Такі «Родинні кола» дуже важливі, бо допомагають людям зрозуміти, що вони не самі у своєму величезному горі, дозволяють поділитися один з одним і знати, що хтось не тільки розуміє те, що ти переживаєш, але й відчуває це, бо й сам пережив таку трагедію.

Отець Андрій Логін, Голова Комісії УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров’я сказав, що у квітні ц.р. Митрополичий синод доручив Комісії опіку над людьми, які постраждали в ході Революції гідності та військових дій. Розвинулася дуже добра співпраця з психологами. «Родинне коло» - це той формат, в якому священики долучаються до праці, котру проводять психологи, і надають духовну підтримку, якої ці люди потребують. «Дуже радий, що Господь дав таку ласку, що люди відгукнулися на запрошення, бо ж розуміємо, що біль цих людей настільки великий, що вони радше воліли б відмежуватися від цілого світу. І це було б найгірше з можливого – залишитися наодинці зі своєю бідою. Радію, що люди є сьогодні тут, у Заздрості, в місці, де народився майбутній Патріярх Йосиф Сліпий. Їхня присутність тут – це також знак для них самих, що про них не забули, з ними співпереживають, цінують ту найдорожчу жертву за добро цілого нашого народу, яку склали їхні близькі – своє життя. Але це також знак, що вони готові підтримати інших в такому ж терпінні, тих, хто, можливо, поки що ще не знайшов у собі сили прийняти і пережити таке горе. Сподіваюся, що Божа ласка сьогодні торкнеться усіх, і це буде початок спілкування, можливо, навіть дружби незнайомих дотепер людей, взаємної підтримки в подальшому. Велика подяка Товариству «Свята Софія» за те, що приймає нас тут, у Комплексі «Рідна хата» Патріярха Йосифа Сліпого. Наша співпраця має глибоке коріння – ми тут неодноразово вже проводили реабілітаційні програми для людей узалежнених, для дітей з таких сімей. Радіємо, що й тепер, у такій важливій справі ми знову тісно співпрацюємо. Хай Бог винагородить вам цю важливу працю», - сказав о.Андрій Логін.

Сестра Зиновія, ЧСВВ, опікується разом з іншими сестрами музеєм Патріярха Йосифа: «Тішуся, що місцем зустрічі родин загиблих було вибрано саме Комплекс у Заздрості – де народився Патріярх Сліпий, де панує духовна атмосфера, в якій люди відживляються, насичуються, де прибуває сили для їхніх душ, щоб далі іти, далі жити, працювати, попри те, що вони вже надламані, надщерблені тим терпінням, що випало на їхню долю. Ще від вчора, коли ми з сестрами спільно читали Святе Письмо, і сьогодні від самого ранку, ми молилися за цих людей і розважали, що хочемо дати тим, хто приїде до нас із таким тяжким болем у душі. Що ми можемо запропонувати, крім того, що відкриваємо двері приміщення? Ми можемо відкрити двері своїх сердець і віддати часточку своєї любови, тепла, співчуття, на які вони очікують. Коли ми сьогодні побачили наших дорогих гостей, то відчули, що вони потребують, можливо, не стільки слів, скільки якогось внутрішнього співчуття, співпереживання, почуття, що є на кого опертися. Не треба було слів – ми пригорнулися і відчули, як Бог діє – від серця до серця».

Того дня особливі гості Комплексу в Родинному колі спільно молилися за душі їхніх близьких – наших героїв. У дружній затишній атмосфері відбулися розмови з психологами, священиками. Усі разом сіли до смачного родинного обіду, який приготували для них сестри Василіянки. Сподіваємося, що Родинне коло частіше гостюватиме у рідній хаті Патріярха Йосифа Сліпого.

Прес-служба Товариства «Свята Софія»

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next