АКТУАЛЬНО

“Роль жінки у Церкві та в сучасному українському суспільстві”: у Львові презентували видання про значення жінки в сучасному світі

Четвер, 27 червня 2019, 09:26
У вівторок, 25 червня 2019 року, у Патріаршому домі, що у Львові, напередодні Дня мирянина, відбулася презентація книжки. “Роль жінки у Церкві та в сучасному українському суспільстві”.

Загалом до збірника увійшли дослідження, що стосуються різних вимірів життя сучасних жінок в Україні, їхнього досвіду, суспільної ролі, викликів, з якими вони тепер зіштовхуються, та шляхів їх вирішення. Організатори заходу — Комісія у справах мирян УГКЦ — зазначають, що в книзі також представлено роль жінок у Біблії та в історії Церкви.

“Роль жінки є неоціненною і фундаментальною, — зазначив о. Василь Білаш, голова Комісії у справах мирян УГКЦ. — Богородиця є найкращим прикладом жінки та матері. Адже кожна жінка покликана бути матір’ю: виконувати роль (яку неможливо замінити) співтворення нового життя у подружжі разом з Богом даним їй чоловіком. Звісно, вона покликана виконувати інші ролі... Однак тепер у світі “спотворюють” ці поняття і показують, що ці ролі можна замінити, замість того, щоб цінувати їх”.

За словами о. Василя Білаша, в суспільстві часто природна роль жінки набуває негативного контексту, або її вагоме значення просто применшується. Тому в книжці представлені різні аспекти в житті жінки, у яких вона бере активну участь, зокрема це біблійний аспект, історичний, моральний, проблеми міграції та сім’я, а навіть й участь у військових діях сьогодні.

На презентації були також присутні автори видання, які виголосили короткі доповіді на основі своїх статей, що увійшли до книжки. Загалом у примірнику можна ознайомитися з такими публікаціями: Галина Теслюк “Жінка у Біблії”, Світлана Гуркіна “Роль жінок в Українській Греко-Католицькій Церкві у катакомбний період (1946-1989)”, Марія Ярема “Гідність жінки у світлі біоетичних викликів”, Олеся Кука “Методи розпізнавання плідності як унікальна можливість для сучасного подружжя”, Наталія Мачинська “Жінка в освіті: сімейно-педагогічні аспекти діяльності”, Віра Махновська “Роль матері у вихованні дитини”, Анна Шиделко “Домашнє насильство над жінкою: реалії українського сучасного суспільства”, Оксана Химович “Трудова міграція в житті сучасної української жінки”, Тетяна Лапан “Жінки в сучасному інформаційному збройному конфлікті на Сході України” та Послання Синоду Єпископів КГВА УГКЦ стосовно небезпеки гендерної ідеології.

“Цей збірник висвітлює також питання гендерної ідеології, яка суперечить християнській вірі та природному законові про дві статі. У посланні Синоду Єпископів КГВА, яке вміщено у збірнику, наголошено на тому, що людська статевість — це Божий дар, природно пов’язаний із біологічною відмінністю між чоловіком і жінкою”, — зазначено у виданні. 

Зауважмо, що модераторкою події стала Галина Теслюк, кандидатка наук з богослов’я, доцентка кафедри біблійних наук філософсько-богословського факультету Українського католицького університету. Координацію проекту здійснювала Анастасія Малишева, а відповідальний за видання — о. Василь Білаш, голова Комісії УГКЦ у справах мирян. 

Варто додати, що відео про значення і роль жінки в суспільстві можна переглянути на YouTube-каналі Комісії у справах мирян УГКЦ — https://cutt.ly/6hWm8i. Ціна книжки — 50 грн. 

Департамент інформації УГКЦ


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next