АКТУАЛЬНО

Розпочала роботу Рада з питань співпраці ВРЦіРО і Мінприроди

П'ятниця, 08 жовтня 2021, 12:47
7 жовтня у Мінприроди відбулася установча зустріч членів ради з питань співпраці Всеукраїнської ради Церков і релігійних організацій з Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України, яка мала за мету обговорення можливостей спільних дій, спрямованих на захист природи і сприяння сталому розвитку українського суспільства, передає Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології.

Відкрив засідання міністр п. Роман Абрамовський, зазначивши, що наприкінці вересня за пропозиціями, які Міністерство отримало від Всеукраїнської ради Церков і релігійних організацій, був затверджений склад ради, і тепер час розпочинати спільну роботу на благо довкілля й України.

Учасники обговорили питання захисту довкілля у сферах зміни клімату, сталого управління відходами та водними ресурсами, створення нових лісів та збереження біорізноманіття, підвищення енергоефективності та збереження природних ресурсів.

Зокрема, присутні відзначили позитивний досвід Української Греко-Католицької Церкви щодо зменшення згубного впливу на довкілля завдяки відмові від використання пластикових квітів та вінків на кладовищах на знак пошани до усопших, а також виявили одностайність щодо важливості об’єднання зусиль з означеного питання, пояснюючи  вірянам шкідливість таких практик та пропонуючи можливі альтернативи.

Роман Абрамовський розповів про ініціативу Міндовкілля в рамках програми Президента «Зелена країна» щодо об'єднання зусиль із фондом «Таблеточки», щоб кожен, хто хоче долучитися до висадки дерев, міг ще й допомогти дітям у боротьбі з онкологією.

Кожен із членів Ради поділився особистим досвідом релігійного служіння задля збереження природи і міркуваннями щодо майбутньої співпраці.

Професор Володимир Шеремета, керівник Бюро з питань екології Української Греко-Католицької Церкви, розповів про основні напрямки діяльності церковної екоінституції, яку Синод Єпископів УГКЦ покликав до життя в 2007 р. з метою плекання християнської відповідальності за природу та підвищення екологічної свідомості суспільства. Очільник Екобюро УГКЦ наголосив на пріоритетності зусиль у сфері екологічної освіти та виховання на засадах християнської віри й етики, запропонував у дусі принципу сталості реанімувати співпрацю з Мінприроди на рівні попередніх спільних ініціатив (наприклад, безтермінової акції «Посади дерево миру»),  а також висловив сподівання, що створена Рада зможе стати важливим майданчиком для християнських церков та релігій з метою обміну позитивним досвідом у сфері екологічного служіння та об’єднання зусиль задля збереження нашого спільного Божого дому.

У ході засідання учасники визначилися з подальшим планом роботи та домовилися про створення секцій за ключовими напрямами у сфері захисту довкілля.

Головуючий у Всеукраїнській раді Церков і релігійних організацій Григорій Іванович Комендант висловив подяку міністерству за ініціативу зі створення Ради з питань співпраці з ВРЦіРО при Мінприроди та побажав усім Божого Благословення й наснаги в роботі.

www.ecoburougcc.org.ua


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next