АКТУАЛЬНО

Розпочалися лекторії соціальної доктрини Церкви в Україні

Понеділок, 16 вересня 2013, 10:40
У четвер, 12 вересня 2013 року, Комісія УГКЦ «Справедливість і мир» розпочала реалізацію проекту «Лекторії із соціальної доктрини Церкви в парафіях Києво-Галицького Верховного Архиєпископства». Стрийська єпархія стала першою, де почали планово впроваджуватися навчання та спільні обговорення актуальних питань суспільства у світлі соціальної доктрини Церкви.

За сприяння отця Петра Закаляка при парафіяльному храмі Рівноапостольного князя Володимира в м. Перемишляни та директора місцевого професійного ліцею Ігоря Нечипора, які не один раз уже сприяли ініціативам Комісії, стала можливою зустріч на тему «Роль соціальних мереж у сучасних світових політичних процесах та в Україні. Церква і політика».

Захід розпочався вступним словом директора ліцею Ігоря Нечипора, який висловив сподівання, що ця зустріч допоможе всім присутнім глибше пізнати певні суспільні та політичні процеси, котрі базуються на останніх дослідження світових фахівців у галузі історії, соціології та політології.

Під час зустрічі окремим фаховим представленням цієї тематики поділився Євген Ланюк – політолог, науковець, аспірант кафедри філософії Львівського національного університету імені Івана Франка. Він, зокрема, висвітлив цікаві факти використання соціальних мереж та Інтернету в політичних процесах. Євген Ланюк розповів: «Соціальні мережі, які з’явилися порівняно недавно, стали доступними величезній кількості людей – більше як одному мільярду користувачів, зареєстрованих у facebook. Поширення та доступність соціальних мереж зумовило те, що часто опозиційні сили політичних режимів у різних країнах можуть вільно ділитись інформацією, критикувати чинну владу, закликати маси людей до повстання тощо. У соціальних мережах людина здатна виробляти власну позицію, кожен користувач стає своєрідним аналітиком та журналістом. Проте слід пам’ятати, що соціальні мережі несуть також і певні небезпеки: саме через соціальні мережі світ стає надзвичайно тісний, більш насичений. Таким чином, поряд із реальним світом постає ще й віртуальний, який дуже важко контролювати і в якому не менше брехні, ніж у реальному. Однією з негативних характеристик є радикальна політика, спрямована на дотримання законів, ідеологій тої чи іншої правлячої сили; ідеться не лише про ігнорування, а й часто викривлене розуміння фундаментальних управлінських принципів, призначених для добра народу. Це часто викликає індивідуалістичний стиль управління, в якому фігурує надмірний протагонізм певних впливових груп чи особистостей. Те, що зараз спостерігаємо, для прикладу, на Близькому Сході – це початок жорстокої політичної гри (за владу у світі та гроші) могутніх світових держав, котрі у своїй жадобі лідерства нищать також і мирних жителів. І тут саме Церква, базуючись на своєму соціальному вченні, різко критикує конфлікти, війну, людські невинні жертви, вона стає на захист тих, котрі невинно помирають чи змушені втікати, покидаючи свої домівки. Аналіз українського контексту є також цікавим і важливим».

Християнство є вірою любові та милосердя, тому першочерговим завданням Церкви і її соціального вчення є запропонувати принципи та цінності, на котрі можна спертись, будуючи суспільство, в якому гідність людини не ганьбиться і не нехтується. Відповідні суспільні процеси на міжнародному рівні, такі як війна, глобалізація чи політична криза спонукають нас, християн, звернутися за допомогою до соціального вчення Церкви, шукаючи можливих відповідей на ці виклики.

Метою цьогорічних лекцій є виховати нових провідників, готових використовувати свої знання в політиці, економіці та в різних соціальних секторах, базуючись на християнських цінностях: демократії, братерстві, справедливості, взаємодопомозі та мирі.

Після закінчення зустрічі о. Петро Закаляк від імені парафії Рівноапостольного князя Володимира в Перемишлянах та директор Перемишлянського професійного ліцею Ігор Нечипор висловили бажання і надалі продовжувати співпрацю з Комісією УГКЦ «Справедливість і мир», зокрема в суспільних та соціальних питаннях, з особливим наголосом на вихованні молоді у світлі християнсько-демократичних цінностей.

Інформаційна служба Комісії УГКЦ «Справедливість і мир»

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next