АКТУАЛЬНО

Розпочався Між'єпархіальний духовно-екологічний табір «ЗеленСвіт ІІ»

П'ятниця, 17 липня 2015, 12:55
13 липня 2015 року в смт Журавно Жидачівського р-ну Львівської області розпочався Між'єпархіальний духовно-екологічний табір «Зелен-Світ ІІ. Його вдруге організовує Бюро екології УГКЦ, щоб навчити дітей та молодь любити і шанувати Богом створений світ і заохотити стати активними волонтерами в ділянці екологічного служіння.

Близько 40 молодих людей із усіх куточків України цілий тиждень перебуватимуть під опікою студентів-аніматорів різних спеціальностей, таких як: медик, дизайнер-флорист, еколог, історик. Духівником ті безпосереднім організатором табору є о. Олег Кобель, референт Бюро екології Стрийської єпархії. Кеівником табору є Андрій Насінник, випускник Дрогобицької духовної семінарії блаже́нних священному́чеників Севери́на, Віта́лія та Яки́ма.

Програма табору вибудована таким чином, щоб через спільну молитву, навчання, працю, ігри та розваги спрямувати увагу таборовиків на світ, в якому вони живуть. Кожен день присвячений певній тематиці: людина,земля, вода, ліс, краса і подяка. Починаючи з проповіді на Божественній Літургії і закінчуючи вечірньою презентацією кожного гуртка, розглядається та опрацьовується кожна тема. Так, наприклад в перший день, що називався «Людина – вінець творіння», молодь дізналася про покликання кожного з нас бути ревними та відповідальними управителями створеного світу. Через лекції, відеопрезентацію, короткометражні фільми, творчу працю було висвітлено катехизмову правду про основне призначення кожного з нас на цій планеті.

Особливим часом кожного дня є година духовного читання на одинці з природою. Всі обирають із запропонованої літератури те, що вони вважають за потрібне. Найчастіше молодь читає Святе Письмо, духовні історії, пізнавальні екологічні журнали.

Серед практичних занять, які вже були проведені, потрібно назвати ознайомлення з різними видами ощадності енергії та ресурсів. О. Михайло Неїжмак, референт Бюро екології Донецького екзархату УГКЦ представив працю бюро і презентував «ековалізку» із певними практичними речами, що допомагають заощаджувати світло, воду та ін. А о. Ярослав Турик, що є екореферентом Жидачівського р-ну, мав духовну науку про екологічний гріх, провівши з усіма іспит сумління з екологічних гріхів та підготувавши молодих екологів до Св. Тайни Покаяння. У день води, студенти-екологи Університету Львівська Політехніка Богдана Карпа та Роман Дмитрів навчили визначати жорсткість та якість води і зробили презентацію про важливість води в житті людини. Цього ж дня молодь мала акцію з прибирання берегів річки Свіча, яка колись славилася своєю чистотою. Дуже цікаво для молоді було складати екологічну карту смт. Журавно. Кілька груп таборовиків розійшлися селищем, щоб скласти карту проблемних місць та ділянок, які потребують особливої уваги. Там планується провести флешмоби для привернення уваги місцевих жителів до екологічних негараздів у них на вулиці. Всі учасники табору матимуть також завдання зробити подібну екологічну карту свого рідного села чи міста та визначити найбільш нагальні проблеми для їх подальшого вирішення.

Незважаючи на те, що табір триває всього кілька днів, окрім названих заходів було проведено ековікторину, спортивні змагання, екоквест та ін.

Наступні дні будуть не менш цікавими. Діти стали однією спільнотою. Чимало з того, що вони дізнаються на таборі «ЗеленСвіт» буде ними ж представлено 25 липня у м. Львові на молодіжному фестивалі «Вітер На-Дії». Це буде відправною точкою для презентації нового молодіжного християнського екологічного руху.

Завершується табір 20 липня 2015 року.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології

 
ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next