АКТУАЛЬНО

Розпочався онлайн-форум «13-й Екуменічний соціальний тиждень», присвячений інтегральній екології

Четвер, 08 жовтня 2020, 11:22
Від учора в онлайн-форматі на форумі «13-й Екуменічний соціальний тиждень» збираються представники духовенства різних конфесій, бізнесу, державних структур, освітяни та громадські активісти. Чотири дні екоексперти шукатимуть відповіді на екологічні виклики сьогодення. Дискусії та конференції транслюються на платформі «Зум», а також через фейсбук і ютуб.

Цього року тема Екуменічного соціального тижня присвячена інтегральній екології. Форум є співзвучним із тими заходами, які зараз відбуваються в усьому світі, оскільки Папа Франциск присвятив цей рік питанням екології, пише esweek.

Ініціатором форуму є Інститут екуменічних студій Українського католицького університету. На брифінгу з нагоди відкриття Форуму директор Інституту, д-р Павло Смицнюк наголосив: «Для нас, як екуменічного інституту, цей захід важливий, тому що це спосіб діалогувати між Церквами. Церкви зближуються одна з одною, коли стараються зробити спільно щось корисне для нашого суспільства і планети».

«Коли ми читаємо тему Екуменічного соціального тижня «почути», то думка лине до журналістів. Бо дуже часто люди чують нас через вас. Якщо цей «крик землі» буде почутий, то він буде почутий завдяки тій праці, яку робите ви, ваші колеги у мас-медіа, для того, щоб голос певної проблеми, голос планети був почутий» – звернувся д-р Павло Смицнюк до журналістів.

Форум «13-й Екуменічний соціальний тиждень» відбуватиметься впродовж чотирьох днів з 7 по 10 жовтня, об’єднає сімнадцять подій та вісімдесят спікерів із восьми країн (Україна, Німеччина, Франція, Греція, США, Австрія, Ватикан, Канада). Організатори зазначають, що зареєструвалося близько п’ятисот слухачів із дванадцяти країн світу.

Координаторка Екуменічного соціального тижня Ірина Кітура зауважує, що для організаторів було важливо зібрати до обговорення представників із різних середовищ, щоб з кількох боків поглянути на вирішення екологічних проблем. «Особливістю нашого Форуму є акцент на екуменічність. Для нас важливо залучати представників різних конфесій до обговорення і співпраці, щоб таким чином сприяти екуменічному діалогові у соціальній сфері», – зазначила координаторка.

Участь у брифінгу взяли також співорганізатори Форуму «13-й Екуменічний соціальний тиждень»: керівниця Управління екології та природних ресурсів Департаменту містобудування Львівської міської ради Олександра Сладкова, керівниця юридичного відділу МБО «Екологія. Право. Людина» Ольга Мелень-Забрамна, та директор ГО «Центр екобогослов’я та сталого розвитку» о. д-р. Олег Кіндій. Вони розповіли детальніше про ті заходи Форуму, до організації яких мали змогу долучитися.

Програма Форуму

Опісля брифінгу у храмі у храмі Святої Софії-Премудрості Божої відбулася Літургія, яку очолив архиєпископ і митрополит Львівський УГКЦ Ігор Возьняк.

«Вітаю всіх учасників 13-го Міжнародного форуму «Екуменічний соціальний тиждень». Він присвячений екології та захисту довкілля. Чого так дуже потребують мешканці планети і сама Земля. Часто безвідповідальність людини у справі екології провокує природу віддячуватися різними катаклізмами. Любімо природу, бережімо її, а вона берегтиме нас», – зазначив владика Ігор під час проповіді на Літургії.

Довідка

Форум «13-ий Екуменічний соціальний тиждень» організований у партнерстві із Фондом Конрада Аденауера в Україні, за сприяння Львівської міської ради та експертної підтримки Управління екології міста, Ініціативи «Чисте місто», МБО «Екологія. Право. Людина», Українського католицького університету (Інститут лідерства та управління, Інститут релігії та суспільства, Львівська бізнес-школа, Програма соціальної роботи, Асоціація випускників), Екобюро Української Греко-Католицької Церкви, Національного університету «Львівська політехніка», Львівського національного університету ім. Франка, Міжнародного центру «Інтеграція», Освітньо-методичного центру імені О. Дзеровича, ГО «Центр екобогослов'я та сталого розвитку» та ін.

Департамент інформації УГКЦ
за матеріалами www.ecoburougcc.org.ua

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next