АКТУАЛЬНО

Розвиток мережі єпархіальних представників Комісії УГКЦ «Справедливість і мир»

П'ятниця, 10 липня 2015, 12:50
8 липня 2015 року у Львові відбулася чергова зустріч місцевих представників Комісії УГКЦ «Справедливість і мир». Головною темою було обговорення та практичне впровадження ініціатив щодо розвитку єпархіальної мережі цієї Комісії в Україні. Цей напрямок співпраці з місцевими представництвами та спільної координованої діяльності по-особливому зараз знаходить свою актуальність у контексті розвитку праці Комісії у різних регіонах України та в силу суспільно-політичної ситуації в країні.

Важливим стало зосередження учасників зустрічі на фундаментальних засадах, ідентичності і місії, як також обґрунтуванні та ширшому розголошенні необхідності існування Комісії УГКЦ «Справедливість і мир». Адже ще Другий Ватиканський Собор запропонував створити інституцію, завданням якої було б стимулювати суспільне служіння (літургію дияконії) Церкви. Папа Римський Павло VI 6 січня 1967 року створив папську Комісію «Справедливість і мир» (motu propri Catholіcam Christi Ecclesiam). А у своєму документі «Populorum Progressio» він зазначив, що програма діяльності цієї Комісії відображається в її назві - справедливість і мир. У 1988 році апостольська конституція «Pastor bonus» закріпила статус цього органу як папську раду у рамках Римської курії (ст. 142-144).

У 1998 році Блаженніший кардинал Любомир (Гузар) створив в УГКЦ Комісію «Справедливість і мир». З того часу Комісія провела певну роботу в ділянці формування та реалізації соціальних ініціатив та пов’язаних із ними програм УГКЦ.

Окремим напрямком діяльності Комісії є видання українською мовою, зокрема документ Папської комісії «Справедливість і мир» «Виклик аграрній реформі: за кращий розподіл землі», «Соціально зорієнтовані документи Української Греко-Католицької Церкви (1989-2008). Джерела християнського суспільного вчення та служіння», «Покликання лідера бізнесу», «Папа Бенедикт XVI. Місце Бога у світі. Влада, політика, право», документ «Виховання мирян до суспільно-політичного життя» і ін..

А координація суспільно-зорієнтованого служіння УГКЦ, участь у публічних сферах українського життя: культури, економіки, політики, міжнародного життя, допомога Патріархові та Синоду у реалізації всеукраїнських та загальноцерковних соціальних програмах становить основу місії та діяльності Комісії УГКЦ «Справедливість і мир». Тому робота над створенням мережі єпархіальних представників Комісії в Україні послужить саме координованій реалізації соціально-скерованих проектів, акцій, практичних ініціатив як важливе і актуальне завдання.

Інформаційна служба Комісії УГКЦ «Справедливість і мир»

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next