АКТУАЛЬНО

Річницю Хрещення Русі-України в УГКЦ традиційно відзначать відновленням хресних обітниць

П'ятниця, 23 липня 2010, 11:40
Цими днями Українська Греко-Католицька Церква відзначатиме 1022-ліття Хрещення Київської Русі. З цієї нагоди у неділю, 25 липня, у Києві в Патріаршому Соборі Воскресіння Христового відбудеться Архиєрейська Божественна Літургія за участі Глави УГКЦ Блаженнішого Любомира. Урочиста Служба завершиться обрядом відновлення хресних обітниць.
Цими днями Українська Греко-Католицька Церква відзначатиме 1022-ліття Хрещення Київської Русі. З цієї нагоди у неділю, 25 липня, у Києві в Патріаршому Соборі Воскресіння Христового відбудеться Архиєрейська Божественна Літургія за участі Глави УГКЦ Блаженнішого  Любомира. Урочиста Служба завершиться обрядом відновлення хресних обітниць. У середу, 28 липня, у День Святого рівноапостольного великого князя Володимира, Архиєрейську Божественну Літургію у головному храмі греко-католиків у Києві вінчатиме чин освячення води у Дніпрі. На службу запрошуються усі священики і миряни Київської архиєпархії УГКЦ. У цей день Предствоятель УГКЦ звернеться до вірних з місця Аскольдової могили у Києві, де у храмі Святого Миколая Чудотворця відбудеться Молебень до Святого рівноапостольного великого князя Володимира та святкова духовно-мистецька програма. Традиція провадити чин відновлення хресних обітниць у дні святкувань Володимирового Хрещення була започаткована після Патріаршого Синоду 2006 року, яким стратегія Церкви на наступні десятиліття  була сформована у гасло „Святість об'єднаного Божого люду”. Практику відновлення хресних обітниць в УГКЦ провадять четвертий рік поспіль. Урочистості відбуваються у ті дні, коли у Церкві згадують святих рівноапостольних Володимира і Ольгу, святих страстотерпців князів Бориса і Гліба і пошановують Хрещення наших предків, яке, згідно із давнім переказом, відбулося у серпні 988 року. Як зазначив днями Глава УГКЦ Блаженніший Любомир у Зверненні (лінк) з нагоди двадцятої річниці Декларації про державний суверенітет України, «ці святкування пов’язують нас зі світлою добою розквіту Київської Русі та її духовно-релігійної традиції, початки якої сягають своїм корінням часів князя Аскольда, чи навіть ще далі – у близькі до апостольських часи, коли святий священномученик Папа Климентій І проповідував євангельську науку на наших землях (його чесні мощі до сьогодні зберігаються в Києво-Печерській лаврі). Цей ланцюг споминів про сиву давнину – це не тільки згадка про конкретних осіб та історичні події, які можна інтерпретувати в контексті їхнього суспільного чи політичного значення, а й водночас відновлення в історичній пам’яті українського народу тих підвалин, на яких формувалася наша духовна самобутність», - наголосив у Зверненні Першоієрарх Церкви.

Департамент інформації УГКЦ

ПРОГРАМА СВЯТКУВАНЬ

25 липня 2010 року Божого – неділя Патріарший Собор Воскресіння Христового 9.00 – Свята Літургія Івана Золотоустого; Відновлення Хресних обітів. 11.00 – Архиєрейська Свята Літургія Івана Золотоустого за участю Блаженнішого Любомира – Глави та Отця Української Греко-Католицької Церкви; Відновлення Хресних обітів. У всіх храмах Київської архиєпархії – святкові Божественні Літургії та Відновлення Хресних обітів. 28 липня 2010 року Божого – середа Святого рівноапостольного великого князя Володимира 9.00 – Патріарший Собор Воскресіння Христового На Святу Літургію запрошуються всі священики Київської архиєпархії з вірними Архиєрейська Свята Літургія Івана Золотоустого; Чин освячення води у Дніпрі. 17.00 – Храм Святого Миколая Чудотворця на Аскольдовій могилі Участь у моліннях беруть всі священики Київської архиєпархії з вірними Mолебень до Святого рівноапостольного великого князя Володимира; Слово Блаженнішого Любомира – Глави та Отця Української Греко-Католицької Церкви; Духовно-мистецька програма.
ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next