АКТУАЛЬНО

«Різдво – благодатна нагода для цілісного навернення», – Венедикт XVI

Середа, 26 грудня 2012, 14:34
«Прийшов до своїх, – а свої його не прийняли» (Ів. 1, 11), – цією євангельською цитатою Святіший Отець Венедикт XVI розпочав Опівнічну різдвяну Святу Літургію. Згідно із Папою, такі ключові моральні питання, як проблема біженців, безпритульних і потребуючих, безпосередньо пов’язані із питанням нашого ставлення до Бога. «А чи маємо місце для Бога, який хоче до нас приступити? Чи маємо для нього час і місце?» – запитує Римський архиєрей і констатує, що, незважаючи на те, що сучасні технічні прилади пропонують безліч можливостей економії часу, сучасна людина відчуває дедалі більший дефіцит часу, а особливо часу для Бога.

«Прийшов до своїх, –  а свої його не прийняли» (Ів. 1, 11), – цією євангельською цитатою Святіший Отець Венедикт XVI розпочав Опівнічну різдвяну Святу Літургію. Згідно із Папою, такі ключові моральні питання, як проблема біженців, безпритульних і потребуючих, безпосередньо пов’язані із питанням нашого ставлення до Бога. «А чи маємо місце для Бога, який хоче до нас приступити? Чи маємо для нього час і місце?» –  запитує Римський архиєрей і констатує, що, незважаючи на те, що сучасні технічні прилади пропонують безліч можливостей економії часу, сучасна людина відчуває дедалі більший дефіцит часу, а особливо часу для Бога.

Люди залишають щоразу менше простору і часу для Бога у своєму житті та у своїх думках. У погоні за дочасним щастям, реалізацією своїх планів і цілей люди часто втрачають правдиву перспективу, не бачать свого довкілля і потребуючих людей поряд із собою. Проте людина без Бога, людина, яка зачиняється перед життєдайним світлом Божої істини, не бачить своєї Божественної гідності, а рівно ж не бачить цієї гідності у своїх братах і сестрах – «безпомічних, чужинцях, потребуючих», яким необхідна наша допомога.

У цьому контексті Папа, посилаючись на апостола Павла, закликає до своєрідного екологічного навернення – до комплексних життєвих перемін, які мають розпочатися з оновлення нашого розуму (див. Рим. 12, 2), правдивого розуміння своєї сутності і всього довколишнього світу. Для здійснення цього навернення, згідно із Святішим Отцем, необхідно насамперед зупинитися,  прислухатися, «як Господь тихо, однак настійливо стукає в двері нашого буття і нашої волі», – і відчинити їх.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next