АКТУАЛЬНО

Семінаристи Паризької єпархії, які навчаються у Франції, здійснили подорож: Ліон – Ла Салет – Аннесі – Ліон

П'ятниця, 26 червня 2020, 14:21
22-24 червня відбулася зустріч семінаристів Паризької єпархії, які навчаються на теренах Франції.

Точкою відправлення стало місто Ліон. Уранці 22 червня семінаристи разом із канцлером єпархії св. Володимира Великого та по сумісництву референтом єпархії з питань семінарійної формації, отцем Юрієм Лещинським відвідали парафію Св. Атанасія Великого, де їх гостинно прийняв парох отець Андрій Морквас.

День розпочався традиційно, з Божественної Літургії, яку очолив отець Юрій у співслужінні з отцем-парохом Андрієм, який опісля привітав семінаристів з запевненням, що двері цієї парафії є завжди відчиненими для них. Після молитви група вирушила до монастиря картузіанців (ред. La grande Chartreuse), одного з найсуворіших монаших чинів у католицькій церкві. Оскільки устав монастиря не дозволяє приймати відвідувачів, неподалік монахи облаштували невеликий музей, який носить ту ж назву, що й монастир. Там брати змогли глибше пізнати картузіанську духовність, побачити, яким чином облаштовані келії ченців, що більшу частину свого життя проводять на самоті. Цікавими також були короткі документальні фільми, що розповідали про щоденне життя ченців, які, до слова, проводили практично все своє життя у мовчанці.

Наступною зупинкою став марійський санктуарій Notre-Dame de la Salette, розташований в самому серці Альп. Це місце особливо позначене присутністю Богородиці, яка об’явилась двом малим пастушкам. Згодом, воно стало притулком на прийдешню ніч для подорожуючих. Кожного вечора тут проводяться чування, які завершуються молитовною ходою до місця об’явлення Пресвятої Богородиці. Отож, семінаристи мали добру нагоду не лише взяти участь у цих чуваннях, але й частково супроводжувати їх своїм співом.

Великою радістю стала присутність в санктуарії його ректора, отця Роберта Глодовського, MS, який є місіонарем-салетином і раніше звершував своє служіння в Україні. Отець добре володіє українською мовою. Саме він відкрив для братів історію цього місця, а також розповів про послання, яке Богородиця передала всьому людству через малих пастушків. Час перебування у цьому святому місці ще надовго запам’ятається усім насамперед спокоєм та молитовною тишею серед величі гірських вершин.

Наступний день також розпочався зі Святої Літургії, на цей раз вже в латинському обряді. Її очолив отець Антоній, один із отців-салетинів, що здійснює своє служіння при санктуарії. Опісля, група вирушила до міста Анесі (ред. Annecy), яке без перебільшень можна назвати французькою Венецією. Окрасою міста є велике гірське озеро, що приваблює багатьох туристів, і яке й послугувало місцем для відпочинку та спілкування. Місто є також позначене життям та місіонерською працею святого Франциска Сальського.

Останнім пунктом призначення цієї поїздки стало місто Ліон, де, після Літургії, усі мали змогу заново відкрити для себе всю велич французької кухні, а також саме місто, його архітектуру та історію. Головним провідником паломників у цьому місті став п. Вальтер Гап’як, який є активним парафіянином місцевої парафії УГКЦ. Таким був останній акорд трьох днів подорожі.

«Цей час послужив гарною можливістю поєднати духовний та фізичний виміри, відкрити для себе нові горизонти, та просто бути разом у Божій присутності. Добре бути разом!», - сказав на завершення розповіді один із учасників подорожі бр. Олександр Білик.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами https://ugcc.fr


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next