АКТУАЛЬНО

Семінаристам Київської семінарії презентували двотомник «Патріярх Йосиф Сліпий і красне письменство»

Понеділок, 20 лютого 2017, 12:52
У неділю, 19 лютого, у Трьохсвятительській духовній семінарії УГКЦ в Києві відбулася презентація двотомника «Патріярх Йосиф Сліпий і красне письменство». Книгу представила автор та упорядник Ірина Іванкович, екзекутивний директор Релігійного товариства українців-католиків «Свята Софія» США (ТСС А). Подія відбулася в рамках ювілейних відзначень 125-ліття від дня народження слуги Божого Йосифа Сліпого (1892-1984). У презентації взяли участь: владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду УГКЦ, і владика Михайло (Бубній), Екзарх Одеський та адміністратор Кримський.

Говорячи про багатогранність особи владики Йосифа, І. Іванкович зазначила, що патріарх був не тільки визначним богословом та провідником Церкви і народу, а й великою мірою літературознавцем і письменником. Замилування Блаженнішого Й. Сліпого до красного письменства виявилося в ранньому віці і формувалося під впливом писань українських та зарубіжних митців слова. Чимало із письменницької спадщини патріарха можна вважати літературними творами, в яких він поєднував історію, культуру, фольклор у релігійно-християнському та національно-патріотичному дискурсі. Як приклад, авторка процитувала слова із «Заповіту» Й. Сліпого, в якому він висловив бажання повернутися в Україну принаймні після своєї смерті: «Якщо такою буде воля Божа і бажання Українського Божого люду, складіть мою домовину в підземеллях оновленого Собору Святої Софії. В підземеллях Київської тюрми мене довгими роками мучили, коли я був живим, в підземельній гробниці оновленого Собору Святої Софії Київської спокійно спочив би я, коли буду плоттю померлий!»

З черги життєвий подвиг Й. Сліпого став предметом уваги грона українських та іноземних авторів, які присвятили йому поетичні та прозові твори. Їх І. Іванкович зібрала в антологію під назвою «Сидячи на санях..», яку доповнено аудіокнигою із однойменною назвою у виконанні народного артиста України Богдана Козака.

Говорячи про багатогранність патріарха Йосифа, владика Богдан зазначив, що Блаженніший був людиною, яка «уміла запалити інших до великих звершень» і для якої основами християнського життя були «молитва, наука і праця». Саме до наполегливої праці єпископ заохотив спудеїв семінарії. При нагоді презентації авторка передала в дар семінарії 5 комплектів двотомника.

Нагадаємо, що книга «Патріярх Йосиф Сліпий і красне письменство», що побачив світ у львівському видавництві «Артос» з нагоди 5-річчя Центру студій спадщини патріарха Йосифа у Філадельфії, було визнано «Найкращою книгою Форуму видавців 2016» у Львові. Презентації книги проведено попередньо в Тернополі, Львові, Філадельфії (США), Пармі (США) та Парижі (Франція).

Прес-служба Товариства «Свята Софія» США

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next