АКТУАЛЬНО

Семінаристам розповіли про особливості місійного служіння в Італії та Греції

Субота, 28 червня 2014, 16:25
Учасникам спецкурсу місійного служіння ПМВ УГКЦ, що триває у Дрогобицькій духовній семінарії, розповіли про особливості місійного служіння в Італії та Греції і про роль дружини священика за кордоном.

Зокрема, о. Іван Стефурак свідчив семінаристам про власне місійне душпастирювання в Італії. Він розповів історію становлення УГКЦ в цій країні, зокрема відзначив, що Патріарх Йосиф Сліпий далекоглядно придбав ділянку землі на околицях Риму, де постав собор Святої Софії. На сьогодні Софійський собор розташований, фактично, в центрі Рима, і він став центром гуртування і об’єднання українців з усієї Італії. “Там кожного року збираються на Свято матері, яке розпочав отець Василь Поточняк. Були роки, коли з’їжджалося до семи тисяч українців зі всієї Італії”, - зазначив о. Іван. 

Отець також звернувся до дівчат семінаристів, які долучилися до місійного спецкурсу, наголосивши на важливій місії дружини священика під час перебування за кордоном. “В Італії і Іспанії на офіційному рівні заборонено приймати на служіння одружених священиків. Я одружений, маю двох дітей. Одружених священиків в Італії шестеро. Вдається домовитися на місцевому рівні, коли єпископ  погоджується взяти такого священика. Водночас завдяки кропіткій праці дружин священиків, нас, одружених священиків, почали по-іншому сприймати. Дружини священиків стали своєрідними послами українського народу і Церкви. Вони настільки добре себе зарекомендували, що в приватних розмовах всі захоплюються ними”, - зазначив о. Іван Стефурак.

Він також відзначив, що на сьогодні в Італії душпастирюють 50 священиків УГКЦ, і створено 140 громад. Двісті двадцять п'ять тисяч українців зареєстровані в країні офіційно, водночас за різними соціологічними даними в Італії проживає набагато більше громадян України – від 500 до 700 тисяч осіб. Тож о. Іван Стефурак відзначив, що в країні і надалі існує потреба в душпастирях і закликав семінаристів приїжджати до Італії, щоб послужити українським вірним.

Отець Орест Козак, студит, розповів про досвід душпастирювання в Греції. Він відзначив, що Греція - це була перша країна, до якої почали виїжджати українські мігранти на початку 90-х років. “На жаль, душпастирство в Греції не розвинулось. Дотепер в країні служить лише один священик УГКЦ, і існує одна парафія в Афінах. Нас погано сприймають, релігійна ситуація не легка. Але завжди можна знайти єпископів, які готові співпрацювати”, - зазначив о. Орест Козак.

Він також розказав, що в українському греко-католицькому храмі в Афінах кожного дня служать Вечірню і завжди на богослужіння приходять люди.

Інфоцентр ПМВ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next