АКТУАЛЬНО

Семінарії УГКЦ підтримали всесвітню акцію «Година Землі»

Середа, 01 квітня 2015, 12:17
Світові та локальні війни, шалений технічний прогрес, невгамовні споживацькі апетити сучасної людини призвели до того, що спільний Дім – Земля, разом з усіма її мешканцями знаходиться в такій реальній небезпеці, в якій, мабуть, усе Боже створіння не знаходилося від початку свого створення.

Однією з наймасовіших акцій, яка покликана привернути увагу суспільства до екологічних проблем нашої планети, є щорічна міжнародна подія, започаткованаWWF (World Wide Fund for Nature, Всесвітнім фондом природи), яка проводиться в останню суботу березня. У цей день ініціатори закликають людей, організації, навчальні заклади, комерційні установи тощо з 20:30 до 21:30 вимкнути необов'язкове світло та електричні пристрої на одну годину, щоб привернути увагу до проблем, які ставлять на карту життя та здоров’я людей і життя спільного Дому – Землі на загал.

Розпочиналась всесвітня акція Година Землі з однієї держави у Південній півкулі, в одному місті, метою якої було закликати жителів Сіднея вимкнути світло. А на сьогоднішній день дана акція стала наймасовішою та найбільш підтримуваною екологічною акцією у світі. Україна вперше приєдналася до даної всесвітньої кампанії ще у 2009 і на даний час широко підтримується різними містами, інституціями та простими громадянами.

Бюро УГКЦ з питань екології від початку відзначення «Години Землі» на всесвітньому рівні долучалось до цієї акції та закликало християн та всіх людей доброї волі на свій спосіб її підтримати. Головна участь Екобюро, вірних і Церкви на загал у даній кампанії – це при вимкненому освітленні, при свічках, підтримати цю світську ініціативу і через молитовні прохання просити Отця Небесного, щоби врятував усе Боже створіння, а людей навчив цінувати і оберігати своє створіння. 

Цього року до заклику Екобюро, окрім чисельних парафіяльних громад, молодіжних організацій «Годину Землі» підтримали дві семінарії УГКЦ в Україні: Київська та Дрогобицька.

З ініціативи о. Романа Романовича, референта екологічної інституції Київської архієпархії та за сприяння ректора Київської Трьохсвятительській духовній семінарії о. Петра Жука, 28 березня 2015 року до всесвітньої екологічної акції «Година Землі» долучилась семінарійна спільнота. Дана акція розпочалась посадкою дерев семінаристами та подружніми парами, які саме в цей час брали участь в духовних реколекціях. Після посадки усі спільно помолилися Літургію при запалених свічках, долучаючись в такий спосіб до екоакції.

В цей день цю екоакцію підтримали також у стінах Прокатедрального собору Покрови Пресвятої Богородиці, Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ, та в Дрогобицькій духовній семінарії блаженних священномучеників Северина, Якима і Віталія, ієромонахів дрогобицьких. Семінаристи та вірні з ініціативи о. Дмитра Сенейка, референта даної єпархії, протягом приблизно двох годин молилися Вечірню та інші моління при запалених свічках.

В екологічній церковні інституції переконані, що година без світла в рік – це дуже символічно, і за цю одну годину насправді ніякі проблеми не вирішаться, окрім привернення уваги до екологічних проблем. Тому Церква пропонує провести цю одну годину у молитві за Богом створений світ, адже у молитві людина доходить до більшого усвідомлення своєї відповідальності нього і просить в Нього ласки бути вмілим управителем Його створіння. В молитві спільнота вірних і поодинокі люди, перепрошуючи Творця за заподіяну Людством шкоду і руйнування, з довір’ям просять втрутитись в історію та порятувати створений у Христі світ.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next