АКТУАЛЬНО

Серію експертних діалогів «Справедливість, мир і демократія: місія України» розпочали у Києві

Неділя, 19 березня 2017, 06:16
У четвер, 16 березня, з ініціативи робочої групи «Justice, Peace&Democracy» Комісії УГКЦ «Справедливість і мир» відбулася перша зустріч експертів на тему «Виклики у соціальній сфері».

Як і було анонсовано, Комісія УГКЦ «Справедливість і мир» провадить діяльність навколо заклику Папи стосовно активних зусиль над розробкою стратегії розбудови миру. З цією метою було створено робочу групу «Justice, Peace&Democracy», одним із напрямків якої – зробити актуальний зріз наявних викликів у процесі миробудування. Саме тому цієї весни організовується серія експертних діалогів, перший з яких присвячений викликам у соціальній сфері. Очолив дискусію професор Дипломатичної академії України Олександр Цвєтков – голова вищезгаданої робочої групи.

Учасники діалогу з різних точок зору та експертного досвіду висвітлили найболючіші проблеми соціальної сфери, які є підставами для різного роду конфліктів.

Директор Центру суспільного розвитку «Інтер-Акція» та співробітник Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Юрій Лагутов наголосив на проблематиці відносин між державними структурами та громадянським суспільством. Спікер неодноразово підкреслював, що «влада має бути сервісною» для суспільства і служити на його благо, адже це і є її місія. Разом з тим пан Лагутов підкреслив, що дуже часто в пошуках різностороннього партнерства чи при розробці різних стратегій влада не повинна відсторонюватися від дій українського суспільства, яке є самоорганізованим.

Представник Міністерства соціальної політики України Євген Кривошеєв, працюючи заступником начальника відділу організації надання адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам та вирішення питань депортованих осіб, акцентував на проблемах, пов’язаних із вузьким спектром своєї діяльності в Міністерстві. Навівши та проаналізувавши статистичні дані, якими оперує відділ, пан Кривошеєв зазначив, що основною метою підрозділу є забезпечення гідних умов життя внутрішньо переміщених осіб. Власне, існування такої категорії осіб і є однією із говних проблем України сьогодні.

Член правління Національної асоціації медіаторів України Владислава Каневська зазначила, що «сьогодні здебільшого вважається, що постраждалими від конфлікту є лише окуповані території, але насправді страждає вся Україна». За словами доповідачки, ми всі сьогодні переживаємо «колективну травму», де йдеться не лише про наслідки війни на Сході, а й про всі виклики, пов’язані з відносинами громадянського суспільства і держави. Саме тому, як наголосила п. Каневська, нам потрібно перебудовувати всі соціальні механізми міжособових відносин.

У цьому контексті президент БФ «Карітас України» Андрій Васькович додав, що, багато людей, які живуть в «безпеці», є не менш незахищеними, ніж вимушено переміщені особи, тому нам слід мислити категоріями соціальної справедливості та субсидіарності в загальнодержавному контексті і не зосереджуватись лише на окремих регіонах. Окрім цього, пан Васькович наголосив на проблематиці низького рівня оплати праці, який часто не дозволяє задовольняти природні потреби. За словами спікера, ця проблема є не те що не розв’язаною, але вона навіть не порушена на належному рівні.

Директор БО «Соціальна служба «Віфанія» Тарас Брижоватий акцентував на проблемі неналежного захисту прав і свобод громадян з боку держави, особливо стосовно тих, які самі не в змозі себе захистити. У цьому контексті однією з основних проблем є відсутність професіоналів-надавачів соціальних послуг. На думку учасника дискусії, головна проблема у впровадженні державою різного роду реформ, в тому числі і соціальних, – це «стратегічні помилки», негативні наслідки яких ми переживатимемо в недалекому майбутньому. На думку спікера, завданням будь-яких реформ мають бути не самі реформи чи прийняті декларації, але бажаний результат.

Менеджер представництва міжнародної організації «Catholic Relief Services»(CRS) в Україні Самуель Ніхолс, згадуючи про проблеми великої кількості осіб, які потребують гуманітарної допомоги, переселенців, безхатченків, а також малозабезпечених осіб, наголосив на тенденції упередженого ставлення одних до інших. Спікер говорив про цю проблему в контексті протиставлення всієї України і Сходу, наводячи приклади, коли люди по одну сторону конфлікту сприймають інших з особливими пересторогами відносно їх ставлення до Росії і росіян. Саме тому, на думку спікера, ми маємо розробляти конкретні підходи до порозуміння та миробудування між різними соціальними групами.

Декан факультету психології Київського інституту бізнесу і практикуючий психолог Людмила Гридковець звернула увагу на проблемні питання адаптації та реабілітації воїнів АТО та їх сімей, наголошуючи при цьому, що соціальні проблеми нерозривно слід аналізувати з перспективи психології. Також учасниця дискусії наголосила на актуальній і, на жаль, не резонансній сьогодні проблемі – незахищеності дітей, як щодо їхніх прав, так і стосовно сучасних інформаційних та культурних впливів.

Старший науковий співробітник Національного інституту стратегічних досліджень Андрій Каракуц висвітлив широкий спектр соціальних питань, які слугують приводами для різного роду конфліктів. З-поміж низки питань спікер виділив проблему міграції інтелектуального потенціалу на Захід через комплексні проблеми у вищій освіті. Не оминув питання окупованих територій, наголошуючи на проблемі населення, яке залишилося в зоні конфлікту і очікує допомоги з боку держави. Саме тому, на думку учасника дискусії, відповідним органам слід розробити чіткі тактики надання допомоги або сприяння у переселенні осіб, які цього потребують.

Соціолог Світлана Андрущенко, доцент Інституту міжнародних відносин КНУ імені Т. Шевченка, торкнулася теми громадянської освіти, а точніше – потреби постановки цілей та завдань задля виховання активної громадянської позиції у дітей та молоді. Учасниця дискусії наголосила на необхідності координації дій між державною владою на недержавними організаціями.

Висвітлення цих та низки інших проблем було лише першим етапом роботи членів робочої групи «Justice, Peace&Democracy». Під час дискусії експерти також аналізували причини існування цих проблем, а також напрацьовували практичні рекомендації для втілення різними інституціями, організаціями, відомствами задля розбудови миру та справедливого суспільства.

На завершення зустрічі Олександр Цвєтков наголосив, що робоча група вбачає свою місію в об’єднанні зусиль та публічному інформуванні про різні ініціативи заради розбудови громадянського суспільства, а також у тому, щоб бути майданчиком для комунікації між експертами різних галузей.

Інформаційна служба Комісії УГКЦ «Справедливість і мир»

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next