АКТУАЛЬНО

У сестер катехиток святої Анни в Україні — нова настоятелька

Вівторок, 28 грудня 2021, 10:14
27 грудня 2021 року у Згромадженні сестер святої Анни відбулася виборча капітула.

В результаті виборів головною настоятелькою Згромадження сестер катехиток святої Анни (Адміністратури в Україні) обрано сестру Вероніку Янів.

Заступницею і першою радницею обрано с. Тересу Мончак, а другою радницею – с. Олену Янів.

Представником архиєпископа і митрополита Львівського УГКЦ Ігоря та головуючим на капітулі був ієрм. Юстин Бойко, синкел у справах монашества Львівської архиєпархії УГКЦ.

ПРО ІСТОРІЮ І МІСІЮ ЗГРОМАДЖЕННЯ

Сестри катехитки святої Анни – жіноче Згромадження Української Греко-Католицької Церкви, перша інституція богопосвяченого життя в греко-католицькому обряді, яке постало у Бразилії та взагалі в українській діаспорі.

Згромадження було засноване 1932 р. із назвою «Згромадження сестер Третього чину святого Франциска». У 1945 р. було змінено назву на «Згромадження сестер катехиток святої Анни».

Причиною створення Згромадження була потреба служіння для українського народу, розкиданого по далеких краях Бразилії, штату південної Парани. За задумом засновника Згромадження, о. Омеляна (Йосафата) Ананевича, сестри мали допомагати священникам у християнському вихованні українських емігрантів, особливо при українських парафіях та школах.

З часом сестри, на запрошення українських єпископів, почали засновувати свої спільноти і в інших країнах світу. З 1971-го сестри працюють у Римі, де за дорученням патріарха Йосифа Сліпого до 2018 провадили український готель в Патріаршому домі на площі Мадонни дей Монті, а з 2018-го на вул. Діомеда Марвазі, 30. У 1983 р. митрополит Стефан Сулик запросив сестер до Вашингтону, де сестри виконували своє служіння протягом 27 років у семінарії Святого Йосафата.

У березні 1991 р., на запрошення Блаженнішого Мирослава Івана Любачівського, сестри приїхали в Україну та служили при Митрополичих палатах у Львові. У 1992 р., коли зголосилися перші три кандидатки, було відкрито новіціат в Україні. З 1998 р. частина сестер працює при храмі Святої Анни у Львові. Зараз сестри катехизують, організовують дитячі табори, працюють з молоддю та дорослими через Біблійні зустрічі та реколекції.

Повідомив ієрм. Юстин Бойко

 


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next