АКТУАЛЬНО

Сестра Севастіана Карвацька: «Церква не може відмовити вірянам у служінні»

Понеділок, 03 серпня 2020, 14:29
Упродовж останніх днів у Львові тривають дискусії щодо можливого закриття храмів через пандемію COVID-19. Свою позицію висловила голова комісії УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров’я сестра Севастіана Карвацька, ЧСВВ.

Вона звернулася до представників державної та місцевої влади в Україні із запевненням, що Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав щоразу наголошує, що кожний вірний християнин покликаний відповідально ставитися до власного здоров’я та здоров’я інших людей, ретельно дотримуючись основних правил під час карантину, які можуть суттєво обмежити поширення інфекції. У листі, зокрема, йдеться про те, що в церквах вірним часто нагадують про дотримання санітарної дистанції у місцях скупчення людей, використання медичних масок у приміщеннях, часте миття рук і застосування засобів дезінфекції, до чого закликає і Міністерство охорони здоров’я України й інші установи державної та місцевої влади.

«Однак необхідно розуміти, що сам собою карантин й епідемія не можуть зупинити життя народу і країни, не можуть усунути людських матеріальних і духовних потреб, – каже сестра Севастіана. – Наша Церква від початку карантинних заходів у державі активно долучилася до діяльності, пов’язаної з організацією обмежувальних заходів для запобігання поширення інфекції. Однак свята Церква, дотримуючись приписів відповідних органів та керуючись відповідними інструкціями церковних єрархів, не може відмовити вірянам у служінні культу й задоволенні їхніх законних релігійних запитів та потреб».

У зверненні сестра наголошує, що вільне відправлення богослужінь та інші форми задоволення релігійних потреб – одне з основних конституційних прав і свобод у вільній демократичній державі, якою є Україна.

Зважаючи на заяву міністра охорони здоров’я України про те, що богослужіння – одна з головних причин зростання інфікованих на Covid-19 на заході країни, сестра ще раз нагадує вірним і духовенству про необхідність дотримуватися приписаних санітарних норм, відстані й інших рекомендацій церковної та державної влади щодо запобігання поширення пандемії.

Працівників засобів масової інформації сестра Севастіана закликає уважно й пильно стежити за подіями, враховуючи попередні домовленості та заяви державної влади, погодженні зі Всеукраїнською радою Церков. «Необхідно дуже обережно оперувати такими поняттями, які можуть загально дискредитувати чи викривлювати погляди, принижувати людську гідність і релігійні почуття, особливо, якщо складається враження, ніби інфекція поширюється саме внаслідок богослужінь, оскільки в суспільстві такі заяви можуть сприйматися як спроба обмежити служіння культу і свободу совісті», – каже у зверненні сестра Севастіана й закликає усіх докласти зусиль, щоб уникати неперевірених, небезпечних та двозначних висловлювань чи заяв, які можуть тільки нашкодити громадському й духовному миру в Україні.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами https://velychlviv.com

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next