АКТУАЛЬНО

«Щоб досягти миру, обидві сторони мусять його прагнути», – Блаженніший Любомир (Гузар)

Вівторок, 12 липня 2016, 14:47
Є різниця між миром і перемир'ям. Перемир'я – це пакт неагресії. Але не це бажаний розв'язок. Щоб досягти миру, обидві сторони, які є заангажовані, мусять його прагнути. Не може бути так, щоб одна сторона хотіла миру, а інша робила послугу: «Ну, добре, не будемо на тебе нападати». Це лише перемир'я. Там, де тільки одна сторона бажає миру, його не буде.

Це сказав Блаженніший Любомир, Верховний Архиєпископ-емерит УГКЦ, в інтерв’ю для інтернет-порталу «Оглядач», відповідаючи на запитання, чи варто Україні погоджуватися на невигідний мир.

При цьому архиєрей зазначив, що з історичної точки зору складно сподіватися, що колись Росія подолає свій імперський комплекс. «Але, думаю, Росія раніше чи пізніше повинна усвідомити: або війна, або мир. І якщо війна, то вона буде однаково страшною для всіх», – сказав духовний лідер УГКЦ.

Блаженніший Любомир пояснив, що розумним розв'язком є мир, «який забезпечить спокій у всій Європі, тим більше на її Сході», але констатував: зараз виглядає, що Росія до цього не дуже готова.

«Я дивлюся на історію. Були Володимир Ленін, Йосип Сталін, радянська система. І ця система ще жива. Подивіться далі в минуле. Росія ніколи не була спокійною. Шкода, бо війна буде для російського народу нещасливим розв'язком. Імперські амбіції нічого не дадуть цій країні, – сказав він і додав: – Дай Боже, провідники Російської держави зрозуміють, що тільки щирий, правдивий мир може бути корисним їхньому народу. Проте це лише моя мрія».

 

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next