АКТУАЛЬНО

«Щоб мир на землі був можливим, перебуваймо в діалозі з небом!» – владика Володимир Груца під час цілоденної молитви за мир

Середа, 26 січня 2022, 15:28
Молімося за тих, хто живе в різних страхах, хто не приймає мир чи сіє ненависть. Щоб перемогти зло, не можна опускатися на його рівень чи шукати з ним якісь компроміси. Бо шукаючи компроміси зі злом, входимо з ним в контакт. Від предків, які пережили великі лихоліття, я запам’ятав вислів: «Молитва ламає залізо!»

Про це сказав єпископ-помічник Львівської архиєпархії Володимир Груца під час Ісусової молитви в архикатедральному соборі Святого Юра в межах цілоденного молитовного чування, яке транслює «Живе телебачення» від 9:00 до 21:00.

У своєму слові єпископ-помічник пояснив, що саме мається на увазі, коли говоримо про мир у світі чи в Україні.

«Що таке світ? Це передусім люди, які творять суспільство, формують держави, – сказав архиєрей і пригадав біблійну історію Адама і Єви: – Як говорить біблійна книга Буття, в кінці творення світу до життя була покликана людина, щоб на цьому світі господарювати, але не панувати. Щоправда, Адам і Єва, маючи все, будучи в раю забезпечені, ще сягнули по яблуко. Маючи все, вони залишилися без нічого».

Проблема, пояснює владика Володимир, була навіть не так у їхньому гріху, а в нерозкаянні. Бог намагався з ними нав’язати діалог, але вони не визнали своєї провини. Вони скористалися правом свобідного вибору, але в цьому випадку були драматичні наслідки. Тоді Бог довго шукав наших прародичів, доки не подав їм через Ісуса Христа в аді руку примирення. Вони аж тоді все зрозуміли.

«В контексті молитви за мир лину думкою до євангельського уривку Івана, зокрема у 20-й розділ. У цьому уривку ми чуємо про те, як воскреслий Христос приходить до переляканих учнів і каже: "Мир вам!". Також цей уривок розповідає нам, що апостоли відразу не збагнули, у чому річ, закрилися зі страху, напевно, сумували за Вчителем, думали собі: а якби Він знову постав до життя, прийшов до них, відновив цю школу наслідування. Відтак Христос показує їм руки й бік, знову кажучи: "Мир вам!". Засмучені учні зраділи лише тоді, коли побачили Господа», – вів далі єпископ.

Це, за словами архиєрея, показує, що мир є подарунком. Важливо, щоб людина цей мир прийняла, дозволяла йому закоренитися у своєму серці. Людина повинна перебувати в діалозі з Богом, який і є Джерелом миру.

«Якщо людина відкинула цей діалог, то є можливість повернутися до нього через покаяння. Не треба власними вчинками Ісуса наново розпинати, посилати в темряву аду, щоб Він нас там шукав. Слід пам’ятати, що ми відкуплені дорогою ціною Його крові», – переконаний єпископ-помічник Львівської архиєпархії.

«Ісус передає переляканим учням цінний пасхальний подарунок примирення, кажучи: "Кому відпустите гріхи, відпустяться їм, кому затримаєте, затримаються їм"»,– додав він.

Читайте також: «Будьмо людьми миру!» – владика Микола Бичок у день Всесвітньої молитви за мир в Україні

Архиєрей запевнив, що нам пропонує допомогу численне небесне військо, що, як у різдвяну ніч, запевняє: «Слава на висотах Богові, а на землі мир людям благовоління».

«Мир на землі можливий, якщо ми перебуватимемо в діалозі з небом! Нехай запалена свічка миру нам про це також нагадує, зокрема в цей чудовий різдвяно-богоявленський час», – сказав на завершення владика Володимир Груца.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next