АКТУАЛЬНО

Щорічна Зустріч східних католицьких ієрархів Європи буде присвячена 25-річчю виходу УГКЦ з підпілля

Четвер, 23 жовтня 2014, 11:25
23–26 жовтня 2014 року у Львові проходитиме щорічна Зустріч східних католицьких ієрархів Європи, присвячена 25-річчю виходу УГКЦ з підпілля. Нагадаємо, що торішня зустріч відбулася в словацькому місті Кошице на запрошення місцевого греко-католицького єпископа Мілана (Хаутура) на тему «Євангелізація культури – інкультурація Євангелія».

Традиційно в програмі перебігу заходу передбачені богослужіння, що поєднуватимуться з робочими засіданнями та відвідинами храмів, католицьких навчальних заходів Львова і екскурсією містом.

Зокрема, у п’ятницю, 24 жовтня, у приміщенні реколекційного центру Львівської архиєпархії УГКЦ, що в Брюховичах, буде виголошено три доповіді: «Місія і роль Східних Католицьких Церков в екуменічному діалозі: перешкода чи нагода до об’єднання» (владика Дімітріос Салахас, Апостольський екзарх для католиків східного обряду в Греції), «Взаємовідносини між Східними Католицькими Церквами та державою і загальнолюдською спільнотою» (владика Вірджил Берчеа, Єпископ Орадеа-Маре, Румунія),  «Від легалізації УГКЦ до революції гідності: Роль Церков в українському суспільстві» (владика Борис Ґудзяк, Єпископ єпархії Святого Володимира Великого в Парижі для українців візантійського обряду у Франції,  країнах Бенілюксу та Швейцарії). Після цього заплановано виїзд до УКУ та Львівської духовної семінарії Святого Духа, перегляд фільму «Майдан. Свідчення учасників Майдану».

У суботу, 27 жовтня, Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Святослав очолить Божественну Літургію в храмі Преображення ГНІХ у Львові. Після Богослужіння католицькі ієрархи відвідають вірменську катедру та зустрінуться з Мером Львова Андрієм Садовим. Увечері у Львівській опері відбудеться урочиста академія з нагоди 25-річчя легалізації УГКЦ в Україні та відкриття Року митрополита Андрея Шептицького. Під час заходу відбудеться показ фільму про відродження УГКЦ, документального фільму про митрополита Андрея, фрагментів документального фільму «Парох Майданека». Крім того, учасники заходу почують пастирське слово Блаженнішого Святослава та виступи архиєпископа Циріля Василя, секретаря Конгрегації Східних Церков, та Євгена Сверстюка, дисидента, члена Комітету вшанування пам'яті блаженного священномученика Омеляна Ковча. Після цього буде проведена церемонія вручення Нагороди імені блаженного священномученика Омеляна Ковча.

Завершиться Зустріч у неділю, 26 жовтня, Архиєрейською Божественною Літургією в соборі Святого Юра, яку очолить Предстоятель УГКЦ. Після Богослужіння всі єпископи помоляться панахиду за митрополита Андрея в крипті собору.

Довідка. Перша Зустріч східних католицьких ієрархів Європи відбулася в 1997 році у Ніредьгазі (Угорщина). Потім була перерва. А в 2004 році католицькі ієрархи, здійснивши прощу до Рима, зустрілися в Барі (Італія). Це зібрання стало поштовхом до регулярних зустрічей. Наступного року вони зібралися в Пряшеві (Словаччина), через рік – у Зарваниці (Україна), далі був Велеград (Чехія), згодом - Марія-Повч (Угорщина), Софія (Болгарія), Орадеа (Румунія), Загреб (Хорватія) та ін.

Додаток:

Вихід з підпілля УГКЦ

У період польського та австрійського панування в Західній Україні, від XVII до XX століття, Українська Греко-Католицька Церква мала великий авторитет серед українців. Тому після радянської окупації Сталін одразу взявся за знищення Церкви. Зокрема, 11 квітня 1945 року було заарештовано патріарха Йосифа (Сліпого) та інших ієрархів. Більшість єпископів згодом померли в засланні.

Після невдалої спроби силою змусити єпископів зректися єдності з Римом, радянська влада під страхом смерті зібрала 216 священиків: 9-10 березня 1946 року в соборі Святого Юра (духовне серце Західної України) відбувся так званий Львівський собор. Цей псевдособор скасував унію Берестейського собору, на якому Українська Греко-Католицька Церква офіційно приступила до церковної єдності з Апостольським Престолом. Церкву насильно приєднали до Російської Православної Церкви.

Були заарештовані та заслані до таборів примусової роботи сотні священиків, ченців, черниць та вірних мирян, часто разом із дружинами та дітьми. У період між 1946 та 1989 роками Українська Греко-Католицька Церква була найчисельнішою забороненою Церквою у світі. Водночас вона стала найбільшою структурою суспільної опозиції радянській системі в СРСР.

Від середини 80-х років в Україні розпочався процес відродження УГКЦ, очолюваний Митрополитом Володимиром Стернюком та підпільною ієрархією. Переломними подіями були багатотисячний молитовний похід у Львові до собору Святого Юра 17 вересня 1989 року з вимогою легалізації УГКЦ в Радянському Союзі і зустріч Папи Івана Павла II з главою Радянської держави Михайлом Горбачовим  у грудні того ж року. Ці події дали початок відродженню легальної структури УГКЦ, відновленню монастирського життя, процесу повернення відібраних святинь, відбудові системи духовної освіти. За короткий час відновлено діяльність єпархіальних семінарій та Львівської богословської академії, розгорнулася видавнича діяльність, налагоджено співпрацю зі школою та душпастирство молоді, у війську (капеланство).

Рік митрополита Андрея (Шептицького) в УГКЦ

Відповідно до Постанов Синоду Єпископів УГКЦ, що проходив торік у Києві, період від 1 листопада 2014 року до 1 листопада 2015 року в УГКЦ проголошено Роком пам’яті слуги Божого митрополита Андрея (Шептицького). Митрополиту Львівському УГКЦ Ігореві (Возьнякові) було доручено сформувати та очолити оргкомітет з відзначення Року пам’яті слуги Божого Митрополита Андрея (Шептицького).

 

У Львові відбудеться щорічна церемонія вручення Відзнаки імені блаженного священномученика Омеляна Ковча

Церемонія нагородження Відзнаками імені блаженного священномученика Омеляна Ковча цього року відбудеться 25 жовтня у Львові. Вручатиме відзнаки Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у Львівському оперному театрі. Нагородження відбудеться в рамках щорічної Зустрічі східних католицьких ієрархів Європи, що проходитиме 23–26 жовтня у Львові.

Нагадаємо, що лауреатів Відзнаки визначає Комітет із вшанування пам’яті блаженного священномученика  Омеляна Ковча, який було засновано в 2010 році. Його почесним головою є Блаженніший Любомир (Гузар). Діяльність Комітету здійснюється під патронатом Глави Української Греко-Католицької Церкви. У 2010 році Комітет заснував відзнаку блаженного священномученика Омеляна Ковча, яка вручається щорічно за значний внесок у справу екуменічного і культурного діалогу, міжрелігійного та міжнаціонального порозуміння та за особистий життєвий приклад жертовності й гуманізм.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next