АКТУАЛЬНО

Школа «Золотоуст» відсвяткувала свій перший ювілей

Середа, 07 лютого 2018, 13:13
У неділю, 4 лютого, українська суботньо-недільна школа «Золотоуст» святкувала свій перший ювілей – п'ять років із часу заснування. Діє такий навчальний заклад в італійському місті Козерта.

На свято завітали колишні випускники, батьки та гості. Директор школи Катерина Саловська у своєму виступі сказала: «Важкий і тернистий шлях пройшла школа від перших днів і до сьогодні. Але, незважаючи на всі труднощі та перешкоди, тепер вона є найбільшою українською школою в Італії.» Для української громади Казерти «Золотоуст» – це не тільки навчальний заклад, а передусім осередок духовності та культури. Це заклад, який дає українським дітям шанс повернутися в Україну і почуватися повноцінними членами суспільства. Адже отримавши дипломи та атестати цієї школи, випускники мають змогу продовжити навчання в українських вузах.

Зі словами привітання та благословення звернувся до присутніх і генеральний директор школи о. Ігор Данильчук, який помолився з усіма, подякувавши Богові за «дар школи» в Казерті і попросивши сили для подальшого плідного навчання. Він наголосив, що школа – це не тільки стіни, а, й насамперед, це дух, пам'ять, традиції, наступність поколінь і що обов’язком нинішніх учнів є не лише берегти, а й примножувати історію школи. На завершення священик благословив усіх святою йорданською водою.

Завуч школи Інна Олегівна Галіч зачитала грамоту-привітання від Міжнародної української школи. «Ви всі є частиною освітньої спільноти, яка працює над тим, щоб вивести українську освіту і науку із минулого в сьогодення. У нас з вами важливе завдання – зберегти, примножити та передати знання, щоб Україна розвивалася і впевнено рухалася в європейське майбутнє». Вітальна грамота на адресу ювілярів надійшла також зі столиці Італії – Рима. Її надіслало Посольство України в Італійській Республіці.  «Дякуємо, що завдяки вам українські діти навчаються українською мовою та не втрачають свою ідентичність. Бажаємо успіхів та ще багато років натхненної та плідної праці». У грамоті Генерального консульства України в Неаполі зазначено: «Завдяки вашій школі українські діти, перебуваючи в Італії, мають можливість учитися рідною мовою, знайомитися з її історією, традиціями, ставати патріотами України, що є вкрай важливим для них як на цьому етапі, так і в майбутньому для подальшої самореалізації та внеску в розбудову незалежної, демократичної та економічно потужної Української Держави».

Екс-директор італійської школи “De Amicis” Альфонсо Маротта зізнався, що пишається тим, що п'ять років назад повірив в ідею невеличкої групи ентузіастів та віддав приміщення своєї школи для навчання українських дітей. Так він долучився до створення форпосту української науки та культури в Казерті. Найщиріші привітання та побажання висловили також присутні на святі представники українських шкіл з інших міст Півдня Італії.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами www.chiesaucraina.it

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next