АКТУАЛЬНО

Шлях до майбутнього через примирення

Понеділок, 09 листопада 2015, 11:45
11 листопада 2015 р. у м. Харкові за участю представників України, Білорусі, Польщі та Німеччини буде проведена міжнародна конференція «Шлях до майбутнього через примирення».

Місце проведення: Президія Національної академії правових наук України (м. Харків, вул. Пушкінська, 70)

Початок: 10.00 год. Вхід вільний

Доповідачі:

  • Андрій ЮРАШ, керівник департаменту у справах релігій і національностей Міністерства культури України;
  • Мирослав МАРИНОВИЧ, професор, віце-ректор Українського католицького університету, правозахисник, публіцист, член-засновник Української Гельсінської групи;
  • Олександр ФІЛОНЕНКО, доцент кафедри теорії культури й філософії Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна;
  • Сергей МОВСЕСЯН, кандидат філософських наук, проректор з наукової роботи Інституту теології БГУ(Мінськ);
  • Зигфрид ГЛЕЗЕР, професор, завідувач кафедри теології Східних Церков, Опольський університет (Польща).

До дискусії запрошені: Іриней Лукаш (Варшава, Польща), Дірк Стелтер (Ганновер, Німеччина), Володимир Бурега (Київ, Україна), Ігор Шабан (Київ, Україна), Микола Матрунчик (Мінськ, Білорусія), Гельмут Вєсманн (Бонн, Німеччина), Ерік Блуемколк (Амстердам, Нідерланди), представники професорського складу академії, представники місцевої влади та неурядових організацій.

Учасникам міжнародної конференції будуть представлені також знакові соціальні проекти українських неурядових організацій та суспільні напрацювання Церков.

На завершення конференції її учасники відвідають Меморіал жертв тоталітаризму, де в 1938-1940 рр. комуністичним режимом було розстріляно тисячі репресованих перед війною українських громадян та польських військових, які були поховані у братських могилах на території Лісопарку.

Біля Меморіалу запланована спільна міжконфесійна молитва різних Церков за тих, хто віддав своє життя за мирне життя та за щасливе майбутнє нашої держави.

Довідка про групу «Примирення в Європі»:

У 1974 році з ініціативи Німецької Євангелічно-Лютеранської Церкви та Польської Екуменічної Ради Церков з метою вироблення проекту примирення між сусідніми Польщею та Німеччиною, чиї відносини були обтяжені спогадами про Другу світову війну була започаткована міжнародна Група «Примирення».

У 1995 році ініціатива була розширена завдяки новим учасникам - Україні та Білорусі. Так виник проект «Примирення в Європі – завдання Церков в Україні, Білорусі, Польщі та Німеччині», який розвивається і до складу якого від України входять: Українська Православна Церква, Українська Греко-Католицька Церква, Римо-Католицька Церква в Україні та Німецька Євангелічно-Лютеранська Церква України.

Комісія УГКЦ сприяння єдності християн
ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next