АКТУАЛЬНО

“Шлях покаяння святого Петра тривав ціле життя!” — владика Богдан (Дзюрах)

Вівторок, 23 січня 2018, 10:43
Нам треба менше змушувати Бога виконувати свою волю, а виконувати насамперед волю нашого Небесного Отця. Тож ми повинні просити в Господа сили, щоб це робити навіть тоді, коли вона для нас не зрозуміла, важка і болісна. Це також є для нас покаянням і наверненням, а життя святого апостола Петра є чудовим прикладом такого служіння Всевишньому, оскільки саме покаяння і навернення досі залишаються актуальними питаннями для сучасних християн через виклики теперішнього суспільства.

Про це говорив під час своєї проповіді владика Богдан (Дзюрах), секретар Синоду Єпископів УГКЦ, у неділю, 21 січня, з нагоди привезення мощів святого верховного апостола Петра в храмі Трьох Святителів м. Бровари Київської області. За словами владики Богдана (Дзюраха), зі сторінок Євангелія нам вдалося дізнатися, що Христос приходив у два міста. Зокрема, Він побував у Капернаумі, коли довідався, що Івана Хрестителя було ув’язнено. Крім того, Ісус відвідує і Єрихон, де зустрічає начальника митарів Закхея, який навертається.

“Христос сьогодні приходить до міста Бровари! У Капернаумі Ісус починає свою проповідь і закликає до навернення. Христос звертається до людей, щоб вони покаялися, адже Царство Небесне — близько, а дорога до Царства Небесного веде саме через покаяння!” — сказав на початку проповіді секретар Синоду Єпископів.

За словами владики Богдана (Дзюраха), слово “покаяння” означає змінити спосіб мислення, спосіб думання, а також змінити напрямок руху. Навіть більше, переставати думати як грішна й світська людина “по-земному”, а думати насамперед по-Божому. Проте це зовсім не просто, коли ми заражені гріхом, коли ми живемо в грішному середовищі.

“Закхей — це та людина, яка навернулася, яка справді покаялася. Вона поставила в центрі свого життя не себе, не власні інтереси або егоїстичні задоволення і потреби, а поставила в центрі життя Ісуса Христа...” — наголосив владика.

Він також пригадав життя і постать святого Петра, який часом до кінця не розумів Христової науки, проте завжди прагнув наслідувати Ісуса, навіть одного разу зрадивши Його...

“Інколи нам здається, що релігія — це втеча від світу. Насправді релігія, свята віра допомагають не тікати від світу, а змінювати, преображати світ... Шлях покаяння Петра тривав усе життя. Завжди була спокуса повернутися до старого способу мислення. Проте і в нас досі є ця спокуса”, — наголосив проповідник.

На його думку, ми маємо змінювати своє ставлення до ближнього, до Бога і до себе самого, а також до свого становища в суспільстві, щоб це все було просякнуте Божим Духом. Святий Петро своїм нелегким життєвим шляхом нагадує нам, що навернутися — це означає покаятися, змінити спосіб мислення. У теперішньому суспільстві ми повинні “годувати” одне одного мовою не серіалів чи телебачення, а Святого Письма.

“Я хочу, щоб кожен з нас почув “не покайтеся”, а “покайся” Іване, Маріє, Олегу, Андрію... І нехай кожен запитає себе, а що це слово “покайся” сьогодні для мене означає?! Тому що від відповіді на це слово залежить дуже багато — залежить моє і ваше спасіння. Дай Боже, щоб справді цей Великий піст був часом нашого дійсного покаяння... Щоб цього року люди покаялися і навернулися, а наші думки стали більше подібними до Божих думок. Навіть більше, щоб наша поведінка стала схожою до поведінки Ісуса і святих, зокрема й до апостола Петра — Глави Вселенської Христової Церкви”, — наостанок побажав і розважив владика Богдан (Дзюрах).

Нагадаємо, що нещодавно на свято Обрізання ГНІХ і святого Василія Великого в парафії Пресвятої Трійці с. Дережичі Бориславського деканату Самбірсько-Дрогобицької єпархії (Львівська область) вірні мали можливість відсвяткувати з мощами святого верховного апостола Петра, привезені з Рима дияконом Петром Токачем та його дружиною пані Оксаною.

Додамо, що Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав 8 жовтня 2017 року освятив у місті Бровари греко-католицький храм Трьох Святителів.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next