АКТУАЛЬНО

Східні єпископи Європи: підтримка сім’ї та солідарність з Україною

Вівторок, 09 червня 2015, 12:46
Християнські сімейні цінності, ситуація в Україні та становище Церкви у країнах Центральної і Східної Європи в контексті взаємин із громадянським суспільством: такими були теми, що розглядалися під час чергової Зустрічі східних католицьких ієрархів континенту, яка проходила від 4 до 7 червня 2015 р. в столиці Чеської Республіки м. Празі. Щорічний з’їзд, який відбувається за сприяння Ради Єпископських Конференцій Європи, цього разу був присвячений підготовці до осіннього Синоду Єпископів у Ватикані на тему місії сім’ї в Церкві та сучасному світі.

Понад 40 єпископів східного обряду зібралися також для того, аби поглиблювати співпрацю між собою, обмінявшись новинами про життя відповідних Церков, про стосунки між Церквою та громадянським суспільством та з іншими конфесіями.

У підсумковому комюніке, оприлюдненому РЄКЄ, читаємо, що під час дискусій в рамках підготовки до Синоду Єпископів, чітко наголошено на тому, що Католицька Церква, зокрема її східна традиція, висловлює своє рішуче «так» сім’ї – «фундаментальній клітині суспільства, де кожна людська особа стає сама собою, яка є не лише місцем культурного та інтелектуального зростання, зростання емоційного та соціального, але, насамперед, місцем здійснення Божого задуму щодо кожної людської особи». Адже сім’я, домашня Церква, як її назвав святий Іван Золотоустий, від якого це визначення почерпнув Другий Ватиканський Собор, «є не лише місцем передавання віри, але також місцем, де вчимося фундаментальних принципів життя в спільноті».

«Східні Католицькі Церкви висловлюють своє “так” сім’ї, тому що в огорнуті темрявою історичні періоди численних країн Центрально-Східної Європи саме в сім’ях підтримувалася свобода людської особи, різноманіття національної ідентичності, багата культурна й духовні спадщина. Саме християнські родини підтримували живою віру в Бога і надію на краще майбутнє», – читаємо у повідомленні, в якому підкреслюється, що у світлі вищесказаного учасники зустрічі зобов’язалися «підтримувати якнайдбайливіше приготування до святого таїнства Подружжя», «духовно супроводжувати і провадити родини» та «підтримувати парафії, що є спільнотами родин, які під проводом відповідних священиків намагаються прямувати вперед», свідчачи про прекрасність перебування у спільноті осіб на Божий образ.

Ієрархи також запевняють свою близькість «всім родинам, особливо тим, які проходять через кризи та труднощі, бідним і нужденним сім’ям, які почуваються відкиненими суспільством». «У період великої вразливості та величезної моральної, економічної та суспільної кризи висловлюємо побажання, щоб уряди дедалі краще усвідомлювали виховну та об’єднуючу роль сім’ї, видаючи відповідні закони щодо неї, щодо праці та міграції», – ідеться у зверненні.

«Перед обличчям тривалості ситуації зовнішньої агресії на Сході України учасники висловили свою солідарність українському народові, зокрема греко-католикам, закликаючи їх і далі тривати на шляху діалогу і єдності між християнськими Церквами, якому несе загрозу особливе дезінформаційне наставлення, особливо на міжнародному рівні. В ці трагічні хвилини в історії країни всі Церкви покликані підтримувати нелегкий шлях відновлення суспільного співжиття, який проходить через навернення – єдину зброю проти тих, які вбачають у корупції єдиний принцип регулювання суспільних взаємин», – читаємо у повідомленні за підсумками празької зустрічі, в якому також зазначається, що Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, склав подяку співбратам у єпископстві за молитви, духовну близькість та великодушну матеріальну підтримку з боку місцевих «Карітасів», закликаючи до подальшої солідарності, адже «голод і нужда не мають відпусток».

Серед інших питань, які розглядалися під час зустрічі, були тривожні спроби в деяких країнах обмежувати діяльність Церкви в адміністративній та фінансово-економічній площинах, що межують з дискримінацією. Історію та сучасні виклики Греко-Католицької Церкви в Чехії представив господар зустрічі владика Ладіслав Гучко, Апостольський Екзарх.

Наступну таку зустріч вирішено провести в жовтні 2016 року в Марійському духовному центрі Фатімі в Португалії.

uk.radiovaticana.va

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next