АКТУАЛЬНО

«Східні Католицькі Церкви в Європі є важливим засобом нової євангелізації…» - Глава УГКЦ

П'ятниця, 25 жовтня 2013, 12:46
«Тема Зустрічі єпископів Східних Католицьких Церков європейського континенту, що відбулася 17–20 жовтня у словацькому м. Кошиці, була євангелізація невипадково. Адже коли людина віддаляється від Бога, вона поранена, роздрібнена в своєму існуванні і повільно вмирає всередині.

Ми роздумували над тим, як, згідно з нашою традицією, можна зцілити сучасну людину, повернути її до єдності з Богом і таким чином наново надати людському існуванню повноту життя, бо вірити – це жити в усій повноті, і передавання віри є передаванням мистецтва життя ", - про це розповідає Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ, в інтерв’ю для італійського інформаційного агентства S.I.R (Релігійно-інформаційна служба). Варто зазначити, що це інформаційне агентство засновано 1988 року з ініціативи Італійської федерації католицьких тижневиків за підтримки Італійської Єпископської Конференції. Про це повідомляє Радіо Ватикану.

На запитання кореспондента згаданого агентства про те, чи можна східні Літургії, які вирізняються своєю тривалістю і складністю, пропонувати сьогодні Західній Європі, Глава Церкви  відповів, що так. Адже сучасна людина не має часу для ні себе, ні для ближнього. Вона занадто пов'язана зі способом життя, який не веде до щастя. «Для вірних східних обрядів Літургія – це не просто церемонія, а середовище спілкування з Богом і людьми. Це та хвилина, в якій перебуваємо біля стіп нашого Вчителя, який є Вчителем життя. Без цієї школи життя людина губиться. Криза сучасної людини є, передусім, кризою ідентичності людської особистості. Ми були створені на образ і подобу Божу. Якщо порушується спільність з Богом, то цей образ зникає або спотворюється», - пояснив він.

На запитання кореспондента про те, як українці, більшість із яких є католиками східного обряду, опинившись у країнах західного світу, переживають зустріч із суспільством, повністю відмінним від їхнього, Блаженніший Святослав відповів: «Для нас міграція є реальною, справжньою кровотечею. І так є для всіх Східних Католицьких Церков, особливо на Близькому Сході. Трагедія Сирії, наприклад, призводить до масового переселення східних католиків, які втікають із своєї батьківщини. Сім'я, чоловік, жінка, дитина, коли вони викорінені із своєї землі, шукають власне коріння в чужій землі, тому що потребують підтримувати свої власні традиції. Літургійне середовище стає тоді життєздатним місцем, яке допомагає їм не заблукати».

Блаженніший Святослав також пригадав свою душпастирську діяльність серед українських іммігрантів у Європі та в Аргентині, а тепер, як Глава Церкви, він відвідує багато громад за межами України і щоразу бачить, що для українських громад Церква є центром їхнього життя. «Я переконаний, – додав він, – що Східні Католицькі Церкви в Європі можуть служити дуже важливим засобом нової євангелізації і що наші іммігранти не є предметом, але дійовими особами євангелізації. Вони приносять скарб східної християнської традиції, що може мати життєдайне значення для Європи, щоб вона наново відкрила своє християнське коріння».

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next