АКТУАЛЬНО

Єпископи УГКЦ закликають священиків виголошувати під час Літургії окреме прохання за мир, воїнів та постраждалих

П'ятниця, 27 листопада 2015, 17:43
24-25 листопада в Брюховичах, що поблизу Львова, відбулася чергова сесія Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ. Серед головних постанов, прийнятих на Синоді, важливим є затвердження владиками тексту окремого прохання за мир, воїнів і постраждалих під час єктенії на всякі прохання на кожній Божественній Літургії.

За словами владики Венедикта, Єпископа-помічника Львівської архиєпархії УГКЦ, Україна повинна покладатися в складній політичній ситуації, яка склалася, на Бога. «Уводячи таке спеціальне прохання на Літургії, яке повинні виголошувати відтепер священики, ми прагнемо віддати весь наш народ під Божу опіку. Адже покликання і завдання Церкви бути завжди із людьми та молитися за них, - пояснює він. - Тому подаємо ці прохання, щоби звертатися до Господа за допомогою, виконуючи в такий спосіб покликання Церкви».

Додамо, в УГКЦ триває строгий піст та безперервна молитва за мир і краще майбутнє України. Усі вірні та люди доброї волі щодня о 21.00 єднаються в спільній молитві за Україну (в понеділок – за успішне служіння Президента, Уряду та Верховної Ради України; вівторок – за ворогів: за навернення тих, хто переслідує і атакує нас; середу – за українське військо; четвер –  за правоохоронні органи і міліцію; п’ятницю – за поранених, полонених, біженців та їхні родини; суботу – поминання усопших, зокрема загиблих воїнів і всіх невинно убієнних; неділю – за єдність і соборність України).

Безперервний строгий піст проходить за таким порядком: понеділок – Київська архиєпархія, Донецький, Харківський, Одеський і Кримський екзархати; вівторок – Львівська архиєпархія, Стрийська єпархія; середа – Івано-Франківська архиєпархія, Коломийсько-Чернівецька єпархія; четвер – Тернопільська архиєпархія, Бучацька єпархія, Самбірсько-Дрогобицька єпархія; п’ятниця – Сокальсько-Жовківська єпархія, Луцький екзархат. А наприкінці кожної Літургії  в парафіях співають молитву «Боже великий, єдиний».

Текст виголосу на єктенії на всякі прохання під час Божественної Літургії:

Ще молимось, щоб Господь Бог зіслав Святого Свого Духа на ввесь український народ і дав йому ласку витривалості у вірі, надії й любові серед теперішніх важких випробувань; дарував йому мир та визволив від усяких ворогів, щоб він міг у справедливості і правді прославляти доброго і милосердного Бога, - Господи, вислухай і помилуй.

Ще молимось за Божу опіку над усіма воїнами, які виконують свій обов’язок захисту Вітчизни, - щоб Господь Бог зміцнював їхні відвагу й мужність та охороняв від ворогів видимих і невидимих, - Господи, вислухай і помилуй.

Ще молимось за тих, які постраждали внаслідок бойових дій: за поранених, переселенців; тих, які втратили рідних, помешкання, майно; за всіх тих, які перебувають у зоні конфлікту, - щоб Господь Бог захистив та оздоровив їх, зберіг від усякого лиха та обдарував своєю благодаттю, - Господи, вислухай і милостиво помилуй. 

Департамент інформації УГКЦ

 

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next