АКТУАЛЬНО

Синод УГКЦ звернувся до українців, які постраждали від окупації Криму і війни на Сході України

Понеділок, 12 вересня 2016, 16:52
Єпископи Української Греко-Католицької Церкви, які зібралися на щорічному Синоді, звернулися зі словами підтримки й солідарності до всього українського народу, який уже більше двох років живе в умовах неоголошеної, але нищівної та кровопролитної війни.

«Особливою увагою й запевненням про молитву бажаємо огорнути тих, кого війна зачепила безпосередньо: учасників бойових дій, поранених, родини загиблих і пропалих безвісти, тих, хто змушений покинути рідні домівки, і тих, хто живе під окупацією та на лінії розмежування», – мовиться у Зверненні Синоду.

Звертаючись до мільйонів українців, що були змушені покинути рідні домівки, єпископи відзначили, що «ставши вигнанцями на своїй землі та втративши майже все», вони часто почуваються забутими, покинутими й безпомічними. «Вірте, проте, що ви ніколи не будете покинутими чи забутими Богом. Він є з вами в найтяжчі хвилини. І знайте, що ви можете у спільнотах нашої Церкви завжди знайти тепле слово співчуття та братньої підтримки», – запевнили єпископи тимчасово переселених осіб.

«Багато з вас, – йдеться у документі, – втратили родинні та дружні зв’язки, які нелегко замінити. Досвід показує, що часто порятунком є церковні чи громадські спільноти: вони допомагають не лише долати матеріальні труднощі, а й не впадати у відчай. Ми закликаємо вас будувати нові взаємини підтримки, що не дадуть залишитися наодинці з болем. Для християн це можуть бути парафії, які покликані бути «місцем зустрічі з живим Христом»».

Звертаючись до тих, які приймають вимушених переселенців, зокрема допомагають їм знайти житло, роботу, налагодити побут, повернути надію, владики подякували, що люди відкривають свої серця та домівки, аби «прийняти самого Христа».

Разом з тим єпископи відзначають, що війна увиразнила не лише зло, а й доброту та жертовність нашого народу. «Ми на власні очі побачили мужність тисяч чоловіків, які без вагань кинулися на захист країни від ворога, попри те, що наша держава не була здатна, особливо на початку, забезпечити військових навіть найнеобхіднішим. Ви, славні наші воїни, по-новому відкрили для всіх нас значення відваги, відданості й честі. Коли в церкві ми разом молимося «за все воїнство», то уявляємо саме ваші світлі обличчя», – написали священнослужителі.

З особливою подякою владики звернулися до волонтерів, які безнастанно допомагають тим, кого болісно вдарила війна. «Іноді видається, що частина українського суспільства забула, що в країні війна. Проте ви – воїни, волонтери й вимушені переселенці – знаєте, що вона триває і продовжує забирати життя та руйнувати долі. Ви не самі! Місія Церкви завжди полягала в служінні стражденним. Це покликання Церкви в Україні виконують через діяльність капеланів, допомогу пораненим, переселенцям і родинам загиблих», – відзначили члени Синоду УГКЦ.

 

Департамент інформації УГКЦ

 

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next