АКТУАЛЬНО

Службовці ДКВС взяли участь у Першому міжнародному пенітенціарному паломництві

Вівторок, 15 жовтня 2019, 12:17
На офіційне запрошення польських колег, 12 жовтня 2019 року, службовці ДКВС України та члени їх родин прибули на Ясну Гору до Ченстохови на XXIII Паломництво офіцерів, цивільних працівників й ветеранів В'язничної служби.

Участь у події, присвяченій 100-літтю Польської В'язничної служби, взяли українські пенітенціарії Центрального, Центрально-Західного, Західного і Південно-Східного МРУ. Всього - 20 осіб. Подорож забезпечував супроводом Патріарший Паломницький Центр УГКЦ.

XXIII паломництво офіцерів в'язничної служби відвідало понад 600 осіб, серед яких: управлінський персонал, офіцери та службовці з сім’ями, представники профспілки, капелани, які звершують службу в в'язницях Польщі та пенсіонери. Вперше в ньому взяли участь представники Державної кримінально-виконавчої служби разом з отцем Костянтином Пантелеєм, головним капеланом УГКЦ.

Напередодні, 11 жовтня, паломницька група з України відвідала концетраційний табір до Освенцім/Бжезінка, щоб вшанувати пам'ять понад півтора мільйона людей, замордованих нацистами. Зло, що спричинило страждання й загибель чоловіків, жінок та дітей 42 національностей, досі блукає й шукає темного кутку у людському серці, маскуючись під національні, гуманітарні і навіть "правозахисні" ідеологічні проекти.

"Від Ясної Гори, де ми прикладаємо вухо, щоб почути, як б'ється серце нації, материнське серце - ласкаво просимо вас," - промовив отець Мечислав Полак, суб-пріор Ясної Гори, до пілігримів В’язничної служби, вітаючи всіх від імені монахів Паулинів.

Молитовна зустріч у святому місці розпочалася маршем прапороносних груп та почесної варти районної в'язничної інспекції у Катовіце з Любомирських воріт. Потім паломники брали участь у Месі й у Хресній дорозі. Головним служителем був о. Адам Яблонський - головний капелан в'язничної служби.

"Ми - служба з традиціями (...) Ми приїжджаємо сюди, щоб поклонитися, помолитися, в цьому важливому для нас поляків місці, і наше 100-річчя вписане в історію Польщі та історію цього місця, священне для всіх поляків, - наголосив генерал Яцек Кітлінський , генеральний директор В’язничної служби.

Отець Адам Яблонський, Головний національний в’язничний капелан, звернув увагу на необхідність душпастирської роботи серед офіцерів і службовців та їхніх сімей, а також серед ув'язнених. Це друге служіння вимагає від священика особливого й індивідуального підходу, повної відданості та наполегливості.

"Тут потрібно потішити і сподіватися. Вони не лише перетворюють, але й показують ув'язненим, що вони важливі, вони такі самі люди, як і ті, хто з іншого боку стіни. Це відновлення гідності є найважливішим," - наголосив головний капелан.

Музичну обстановку паломництва забезпечив представницький ансамбль в'язничної служби. Після Євхаристії паломники вирушили до Ясногурських Валів, щоб взяти участь у молінні Хресної дороги. На завершення Прощі генерал Яцек Кітлінський запросив присутніх на XXIV Паломництво пенітенціарних службовців у жовтні 2020 року.

Увечері 12 жовтня паломники з України прибули до Санктуарію Божого Милосердя. Місце, пов'язане із служінням Святої Фаустини Ковальської. Ікону Божого милосердя можна побачити ледве не в кожній камері в установах позбавлення волі, де зображений Христос з двома променями, що виходять з його серця із написом "Ісусе, уповаю на Тебе!" 

Недільне Богослужіння 13 жовтня у греко-католицькому храмі Воздвиження Чесного Хреста у Кракові було присвячено молитовним наміренням за службовців, їх близьких, співробітників, за ув'язнених та засуджених,  а також за жертв кримінальних злочинів.

На зворотньому шляху українська делегація побувала з екскурсією у Кракові й помолилася на могилі автора національного гімну України отця Михайла Вербицького, що похований у с. Млини, неподалік кордону. 

Усі учасники прощі засвідчили, як поїздка збагатила невимовно і змінила їх. Молитва у святих місцях й досвід спілкування з польськими колегами створив неповторну атмосферу життєвої пригоди, що зветься паломництво.

Пенітенціарне душпастирство УГКЦ

 

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next