АКТУАЛЬНО

«Служіння для збереження створіння – невід’ємна складова живої парафії», – проф. Володимир Шеремета

Вівторок, 08 квітня 2014, 06:44
Служіння для збереження створіння – невід’ємна складова живої парафії та нашого життя у Христі. На цьому наголосив Володимир Шеремета, керівник Бюро УГКЦ з питань екології у доповіді на першій сесії Собору Івано-Франківської архієпархії «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом», яка відбулася 5 квітня 2014 р. у м. Галичі.

Доповідач загострив увагу присутніх душпастирів та мирян – делегатів Собору, на чиннику того, що Церква, піклуючись про збереження створіння, передусім піклується про спасіння людини (пор. Любов у правді, 51). Голова Бюро УГКЦ з питань екології також підкреслив, що сучасна екологічна криза, жертвою якої стають мільйони чи навіть мільярди людей є одним із «знаків часу», на які Церква зобов’язана без зволікання відреагувати в рамках своєї місії спасіння людини. «Оскільки екологічна криза є закорінена в кризі екології людини, тобто в кризі нашого божественного життя, кризі нашої віри, духовності та моральності, в кризі нашого життя у Христі і дійсності гріха, то відповідно, – вважає доповідач, – екологічне служіння Церкви (для збереження створіння) – це передусім служіння для відновлення внутрішньої екології людини, для того щоб повернути їй втрачену через гріх гідність «Божого образу» та привести до повноти божественного життя завдяки системній праці на полі проголошення Божого Слова (проповідь, катехизація, євангелізація), літургійно-сакраментального життя, а також церковної дияконії».

Професор Шеремета детальніше розміркував над богословськими та церковними екологічними імплікаціями ключових вимірів життєдіяльності Церкви та християнського життя, а також коротко розповів про діяльність Бюро УГКЦ з питань екології в контексті Стратегії УГКЦ «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом».

На завершення очільник церковної екологічної інституції констатував, що «служіння для збереження створіння є обов’язком не якоїсь абстрактної Церкви, а кожного з нас, хто творить Церкву, тобто кожного християнина (хто в Христа хрестився, у Христа зодягнувся – пор. Гал. 3, 27), – як і рівно ж те, що практична відповідальність християн стосовно Божого створіння у повсякденному житті – це не просто один із ключових показників живої парафії і живої Церкви, а один із основоположних елементів нашого особистого життя у Христі і свідчення Христа в сучасному світі».

Системні роздуми на цю тему були продовженні під час секційної роботи, під час якої було сформульовано низку практичних пропозицій, які були винесені на завершальне пленарне засідання Собору.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології

 

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next