АКТУАЛЬНО

В Італії провели Собор Римського центрального регіону Апостольського екзархату

Понеділок, 26 жовтня 2020, 17:51
25 жовтня 2020 року відбувся регіональний Собор у зум-форматі на тему «Еміграція, поселення і глобальна єдність УГКЦ». У телесесії взяли участь усі душпастирі цього регіону та обрані делегати парафіяльних спільнот, які проживають в областях Лаціо, Абруццо, Умбрія, Сицилія, Сардинія та м. Гросетто (Тоскана).

Вступне слово мав владика Діонісій, якого Святіший Отець призначив у суботу, 24 жовтня, апостольським екзархом для українців-католиків візантійського обряду, що проживають в Італії. Відтак регіональний координатор із почуттям братської любові і духовної радості привітав владику з новим урядом, який є знак великої довіри Апостольської столиці до УГКЦ, з побажанням, щоб всемилосердний Господь кріпив і благословив його в архипастирському служінні, даруючи міцне здоров’я, силу та безмірні ласки, щоби ще довго послужити своїми дарами для Божої слави.

З огляду на обставини, у яких опинилося людство через пандемію, Блаженніший Святослав, заслухавши думки членів Синоду Єпископів УГКЦ та всебічно обговоривши із секретаріатом Патріаршого Собору обставини, які склалися, а особливо, зваживши на добро делегатів, своїм декретом, даним від 28 квітня 2020 року, переніс VII Сесії Патріаршого (Всецерковного) Собору. 

Однак, опинившись у таких умовах, маємо гарну нагоду приділити більше часу для кращої підготовки до Патріаршого Собору. Адже Собор допомагає Патріархові та Синодові Єпископів патріаршої Церкви у вирішенні важливих питань (пор. Кодекс канонів Східних Церков, кан. 140). У листі від 22 вересня 2020 року Блаженніший попросив провести єпархіальні/екзархальні собори до кінця поточного року.

Беручи за основу вищевказане звернення, владика Діонісій попросив регіональних координаторів провести регіональний Собор до кінця жовтня 2020 р.Б., щоби належним чином відбувся Екзархальний собор, та надіслати до секретаріату Патріаршого Собору і редакційної комісії опрацювання Резолюції та перелік обраних делегатів. Окрім головної теми, секретаріат Патріаршого Собору закликав включити до програми і подискутувати ще над однією тематикою - «Церква у посткоронавірусному світі», зумовлену найновішими викликами нашого церковного життя.   

Згодом у спільній відеоконференції всі присутні душпастирі та їхні делегати, які активно опрацювали дві загальні теми, дали стислу відповідь на питання: де ми є, якими ми є та як нам бути разом. У першому блоці всі представники парафіяльних спільнот плідно шукали механізмів для впровадження в життя та будування єдності на всіх можливих рівнях: вірні, священник і єпископ - у новій структурі Апостольського екзархату в Італії. Члени Собору обговорювали питання еміграції, міграції та імміграції, зазначаючи, що Церкві потрібно готуватися до глобальної єдності. Відповідаючи на питання до другої теми, представники мали нагоду поділитися своїми думками про актуальний стан особистого та парафіяльного життя в неординарних умовах пандемії короновірусу. Зокрема, було озвучено низку пасторальних заходів, які були проведені для належного духовного супроводу наших вірних в непростих умовах. Кожний розповів про свій досвід молитви онлайн, трансляцій богослужінь, проведення біблійних роздумів і спілкування з парафіянами за допомогою закритих груп у соціальних мережах. Наприкінці кожний делегат відповів на питання: яке тут моє життя і особисте бачення щодо нового літочислення, тобто переходу на григоріанський церковний календар.

На завершення Собору владика Діонісій уділив своє пастирське благословення на подальше служіння і спільну працю для добра нашої Церкви та українського народу.

Пресслужба УГКЦ в Італії


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next