АКТУАЛЬНО

«Соборність є силою українського народу, силою Української Держави», – о. Олег Каськів у доповіді про соборність як основну рису патріархальності

П'ятниця, 08 липня 2022, 18:01
Патріархат − це традиційна форма церковного устрою у Східних Церквах. Це форма існування, яка дозволяє Церкві вирішувати свої проблеми і приймати важливі рішення. Про це зазначив о. Олег Каськів у співдоповіді на головну тему Синоду Єпископів 2022 року, що проходить у Перемишлі 7-15 липня.

Розповідаючи про соборне діяння нашої Церкви, доповідач пояснив, що Собор у Київській Церкві – це колегіальний, законодавчий орган, який скликається митрополитом для вирішення важливих питань церковного життя. На Собор зобов’язані з’явитися всі єпископи, представники монастирів, від світського духовенства – протопресвітери, від мирян – представники церковних братств, органів державної влади.

Доповідач пригадав історію соборів Київської Церкви, починаючи від 1051 року.

«Варто особливо відзначити оживлення соборового життя в період митрополита Андрея Шептицького. З початком Другої світової війни ситуація в Галичині значно погіршилася. Радянська влада почала рішучу боротьбу з релігією. Митрополит Шептицький, плекаючи візію відновлення соборності, використав це і скликав архиєпархіальні Собори», – зауважив священник.

З початком проголошення незалежності України, каже він, оживилося соборне життя в Українській Греко-Католицькій Церкві, як на рівні єпархій, так і на патріаршому рівні. Церква соборно діє та соборно вирішує свої питання.

Читайте також: «Синодальна діяльність єпископів як учителів віри є голосом для всієї партикулярної Церкви», – о. Віталій Токар у доповіді про виклики синодальності УГКЦ

Отець Олег Каськів перерахував позитиви та негативи соборів. Серед позитивів – відчуття соборності Церкви, резолюції Собору як відчитування духу мирян, священства, монашества; вирішення важливих питань у певній місцевості, вплив на розвиток катехитичного служіння, вплив на розвиток соціального служіння, розвиток різних форм апостоляту (пенітенціарного, лікарняного, військового), популяризація біблійного читання, парафія в масмедійному просторі. Серед негативів – не конкретні рішення, багато рішень не втілено в життя тому, що не визначено відповідальних осіб, та інші.

«У проведених шести сесіях Патріарших Соборів УГКЦ де-факто діє як патріарша Церква в соборовому мисленні», – констатував доповідач.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next