АКТУАЛЬНО

Сьогодні ми солідаризуємося з єврейським народом та нашими «старшими братами у вірі»

Середа, 27 січня 2016, 12:43
Сьогодні, 27 січня, за рішенням Генеральної асамблеї ООН, відзначаємо Міжнародний день пам`яті жертв Голокосту. Саме цього дня 1945 року було визволено в'язнів найбільшого концтабору смерті Аушвіц-Біркенау в м. Освенцім. Небагатьом вдалося пережити цей жах Голокосту, де були винищені всі без винятку: чоловіки, жінки та діти. Кількість жертв перевищує 6 млн осіб.

«Сьогодні ми солідаризуємося з єврейським народом та нашими «старшими братами у вірі», які ще продовжують оплакувати своїх близьких, та із зворушенням згадуємо численні жертви сліпої расової та релігійної ненависті, котрі зазнали депортації, ув’язнення та смерті в тих жахливих і нелюдських місцях», – зазначив у коментарі о. Ігор Шабан, голова Комісії УГКЦ сприяння єдності християн.

У цей день пам’яті згадуємо всіх жертв злочинів гітлерівської Німеччини, а також віддаємо шану тим, хто, ризикуючи власним життям, рятував переслідуваних, чинячи опір цьому безумству. Тут особливо хочеться згадати митрополита Андрея Шептицького та священика Омеляна Ковча, які всіляко допомагали переслідуваним євреям і рятували їх, попри загрозу для власного життя.

Заарештований гестапо за надання допомоги євреям і ув'язнений у концтаборі Майданек, блаженний о. Омелян писав у своїх листах: «Я вдячний Господу за Його доброту до мене. Поза небесами, це єдине місце, де я б хотів бути. Ми тут усі рівні. Поляки, євреї, українці, росіяни, литовці чи естонці. Я тут єдиний священик. Я не можу уявити, що вони робитимуть без мене. Тут я можу бачити Бога – Бога, який однаковий для всіх, незалежно від наших релігійних відмінностей».

«Нашим обов’язком залишається плекати пам'ять про ці події, як пересторогу для майбутніх поколінь. Нехай же спогад про ці факти, а зокрема про трагедію Шоа, яка вразила єврейський народ, викликає дедалі переконливішу пошану до гідності кожної людини. Нехай усемилостивий Господь осяє людські серця, щоб більше ніколи не повторювалися подібні трагедії!» – наголосив о. Ігор Шабан.

 

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next