АКТУАЛЬНО

«Сьогодні голос заморених голодом мільйонів людей кличе до сумління сучасників», - Глава УГКЦ

Вівторок, 19 листопада 2013, 15:11
Голос заморених голодом мільйонів жінок і чоловіків, дітей і старців кличе сьогодні з української землі до сумління наших сучасників, кличе про пам’ять, кличе про справедливість, милосердя та любов.

Про це наголосив у своєму Зверненні з приводу 80-ї річниці великого злочину проти українського народу – Голодомору 1932-1933 років, Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук).

«Цей голос повинні почути як нащадки жертв, так і нащадки тих, хто продавав і купував відібраний у них хліб, а разом із тим – їхнє життя. Почути цей голос – означає молитися і покутувати за них», – закликав Предстоятель УГКЦ.

Він пригадує вірним, що 80 років тому українські хлібороби, які століттями плекали любов до своєї годувальниці-землі та працею рук годували цілі народи, враз самі були позбавлені хліба.

«В один із урожайних років, коли Господь щедро обдарував українців плодами рідної землі, цей хліб було насильно конфісковано та продано, а селян, занесених цілими селами на так звані «чорні дошки», приречено на повільну і жахливу голодну смерть», – розповідає Глава УГКЦ.

Штучно спричинений голод нa землях житниці Європи 80 років тому визнаний як геноцид українців у багатьох країнах, зазначає Блаженніший Святослав, спомин про нього донині є відгомоном болю в серцях мільйонів людей усього світу.

За його словами, ми, діти українського народу, досі відчуваємо цей біль особливо гостро, адже жахливою смертю загинули мільйони наших єдинокровних братів і сестер, яких сталінський режим позбавив права на життя, а відтак комуністична влада впродовж десятиліть системно та безпощадно позбавляла права на пам'ять.

«Божа вічна пам'ять, що її прикликаємо в поминальних молитвах, нехай виявиться і в нашій живій національній пам’яті про ці трагічні сторінки в історії рідного народу», – побажав Глава Церкви вірним та людям доброї волі.

Глава УГКЦ доручив усім душпастирям відслужити поминальні богослужіння: у суботу, 23 листопада, – Божественну Літургію, а в неділю, 24 листопада, – Панахиду за упокій невинно убієнних Голодомором.

А також закликав усіх вірних Української Греко-Католицької Церкви запалити ввечері 23 листопада у своїх домівках «свічку пам’яті» та взяти участь у поминальних службах і відповідних громадських заходах.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next