АКТУАЛЬНО

Сьогодні минає 140 років від дня народження владики Івана Лятишевського

Четвер, 17 жовтня 2019, 11:47
17 жовтня минає 140 років від дня народження владики Івана Лятишевського, який впродовж 27 років (1930-1957) був єпископом-помічником Станіславівським.

З цієї нагоди в архикатедральному і митрополичому соборі Воскресіння Христового в Івано-Франківську відбулося поминальне богослужіння. Архиєрейську Божественну Літургію очолив митрополит Володимир Війтишин.

Відтак сьогодні, о 15-00, в бібліотеці Академії Івана Золотоустого відбудеться круглий стіл на тему: «Єпископ Станіславівський Іван Лятишевський: життя та діяльність», а о 16-30 в Івано-Франківську на фасаді будинку по вулиці Тараса Шевченка, 14 відбудеться відкриття та освячення пам’ятної анотаційної дошки.

Світлої пам’яті владика Іван Лятишевський - справжній приклад доброго священника та архиєрея. У квітні 1945 року він був ув’язнений разом з іншими греко-католицькими владиками. Звинувачений в антирадянській діяльності. Після півторарічних допитів і побоїв у Лук’янівській тюрмі в Києві, де він мав нагоду зустрітися з єпископом Хомишиним, засуджений на п’ять років примусової праці в Казахстані, а потім в Чулактау (нині Каратау, Таласького району Жамбильської області Казахстану).

Після десяти років каторжного життя, у 1955 році, повернувся до Станіславова (нині Івано-Франківська). Останні два з половиною роки проживав у своїх родичів. Приватно служив Служби Божі.

Помер 27 листопада 1957 року в Станіславові, там і похований.

Від 2001 року триває беатифікаційний процес прилучення єпископа Івана Лятишевського до лику блаженних. Його славне ім’я доповнює список наших архиєреїв, священників, монахів, монахинь і вірних, яких беатифікував св. папа Іван Павло ІІ.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами http://ugcc.if.ua


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next