АКТУАЛЬНО

«Сьогодні питання християнської моралі стоїть у центрі суспільної дискусії», – Блаженніший Святослав

Четвер, 07 листопада 2013, 16:17
Сьогодні питання християнської моралі стоїть у центрі суспільної дискусії. Таку думку висловив Глава УГКЦ Блаженніший Святослав на презентації українського перекладу книги Серве Теодора Пінкерса «Джерела християнської моралі, її метод, зміст, історія» у Національному університеті «Києво-Могилянська академія».

«Насамперед хочу привітати вас зі справді інтелектуальною подією, яку ми всі разом сьогодні переживаємо. Завдяки презентації книжки Серве Теодора Пінкерса, я думаю, українське суспільство матиме унікальну нагоду ще раз відкрити для себе християнську мораль як таку… Є кілька причин, чому я хотів бути тут разом із вами, щоб поділитися цією радістю. Сьогодні питання християнської моралі стоїть у центрі суспільної дискусії, зокрема, коли ми дискутуємо про так звані європейські цінності і коли наш народ справді усвідомлює себе народом європейським. І знову ж таки питання в центрі уваги стоїть питання про мораль»,  – зазначив  Блаженніший Святослав.

Зокрема, на думку Предстоятеля УГКЦ, сьогодні багато хто, захищаючи традиційні моральні цінності, насправді не розуміє, у чому вони полягають: «Слухаючи виступи наших філософів, науковців, навіть і суспільних діячів про традиційну мораль, я відчуваю, що вони не завжди розуміють, що говорять, в чому полягає ця традиційна, чи християнська, мораль, яку вони  намагаються захищати. Вважаю, що для всіх них ця книга, яка робить доступними джерела християнської моралі, сьогодні є надзвичайно важливою», – розповів він.

Крім того, Глава УГКЦ наголосив на тому, що книгу Пінкерса можна використовувати як методичний посібник. «Друга причина моєї радості полягає в тому, що сьогодні і богослови, і філософи отримують в руки не тільки підручник, а й методичний посібник. Ви знаєте, як важливо для кожного науковця знати метод свого наукового дослідження», – наголосив очільник греко-католиків.

Він також розповів, що книжка є плодом величезної дискусії, яка відбулася в європейській католицькій науці після ІІ Ватиканського собору, в документах якого говориться, що джерелом морального боговлов’я має бути Святе Письмо. Крім того, у ній подано аналіз богослов’я св. апостола Павла та Нагірної проповіді. Також у книжці вміщена методологія вивчення богословської спадщини Томи Аквінського.

Блаженніший Святослав також розказав, що свого часу перекладав певні уривки цієї книги.

Департамент інформації УГКЦ

фото з архіву

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next