АКТУАЛЬНО

Сьогодні зі Львова до Унева вирушила XXVIII Міжнародна молодіжна проща

П'ятниця, 14 травня 2021, 14:05
14 травня 2021 року зі Львова до Унева вирушила XXVIII Міжнародна молодіжна проща. Вона проходитиме під гаслом «Моє служіння тихе» і матиме змішаний формат. У духовну мандрівку офлайн піде лише фокус-група до тридцяти осіб, а через інтернет до події зможуть долучитися всі охочі.

Розпочалася подія із Архиєрейської Божественної Літургії, яку очолив єпископ-помічник Київської архиєпархії УГКЦ Йосиф Мілян.

«Унівська проща у третю неділю травня – це особлива ознака для молоді Галичини, молоді Львова, яка в непростих умовах долає кілометри, аби у молитві біля Унівської ікони Божої Матері віддати свої прохання, попросити захисту Богородиці, просити про наснагу в постійних пошуках, утвердженні віри, любові, милосердя. Так важливо, справді, ідучи на прощу, мати мету, і, відкинувши якісь наші земні помисли, шукати великого, за закликом патріарха Йосипа Сліпого: «Великого бажайте!».

Опісля благословив прочан у дорогу правлячий архиєрей єпархії Святого Миколая з осідком у Чикаго владика Венедикт Алексійчук.

«Цьогорічне гасло обрали не випадково, – розповіла координаторка прощі, членкиня Товариства студентів-католиків «Обнова» Вероніка Гнилиця, – я думаю, що молодь щороку вирушає в  прощу, щоб поглибити свої стосунки з Богом і навчитися Йому довіряти, пережити новий духовний досвід.  Темою прощі ми хотіли розкрити суть служіння. Ми поділили основну тему на три підтеми: роздумуватимемо над служінням у сім’ї, як щоденно виконувати свої буденні справи і не втрачати любові, над служіння ближньому та Богу».

Одна із учасниць прощі, студентка Олександра, розповіла, що долучається до прощі щороку, адже це чудова нагода перезавантажитися, по-новому зустрітися із собою та Богом. «Думаю, що у час сесії, заліків, екзаменів – це дуже добра нагода втекти, щоб знайтися. Проща – це місце, де можна зустрітися із Богом по-новому і мати знову сили творити добро у будні.  Вважаю, що комфорту в нашому житті забагато, тому іноді треба виходити за свої межі», – зауважила дівчина.

Керівник Комісії Львівської архиєпархії у справах молоді, о. Володимир Битюга, відзначив, що, звісно,  на онлайн-прощу налаштувати «струни своєї душі» складніше, аніж наживо, але це можна зробити, доклавши певних зусиль: «Без молитви пережити цю прощу не вийде.  Адже проща відбувається не задля інтелектуального розвитку, не для розважань, а для зустрічі з Богом, поглиблення стосунку з Ним. Навіть коли хтось буде молитися, сидячи у себе на дивані, під’єднавшись до прощі онлайн, то це вже буде участь.

ПРОГРАМА ПРОЩІ:

П’ЯТНИЦЯ

08:00 – Літургія з храму Архистратига Михаїла

09:30 – проща вирушила!

11:00 – наука 1. Тихе служіння в сім’ї. Вступ. Як це – служити тихо й непомітно? Звідки черпати сил та натхнення для буденного життя в сім’ї?

13:00 – наука 2. Роль сім’ї у житті церкви, святий Йосиф – чоловік Марії, батько Ісуса…

МОЛЕБЕНЬ, МИКЛАШІВ

15:30 – робота в групах у спільному зумі

Відео із нашими прочанами в дорозі. Очікування, виклики, «чого прийшли?»

18 – 19 – флешмоб «служіння в сім’ї»

19:00 – МОЛЕБЕНЬ, ЗАСТАВНЕ

21.0 – попередньо Вечірня з Глинян

СУБОТА

Другий день – роздуми про служіння ближньому

08:00 – 09:00 – Літургія з нашими прочанами з ГЛИНЯН

13:00 – ЯКТОРІВ – акафіст

14:30 – ділення молоді служінням в зумі

15:30 – флешмоб «Допоможи ближньому»

16:00 – прихід в Унів, молебень

ТРАНСЛЯЦІЇ З УНІВСЬКОЇ ЛАВРИ

18:00 – Вечірня

21:00 – освячення води

НЕДІЛЯ

07:00 – Утреня

09:00 – Літургія

11:00 – наука завершальна. Служіння Богу. Як служити, щоб прийти до святості?

12:00 – завершення

Всі онлайн-трансляції можна буде переглянути на сторінці Obnova Lviv у фейсбуці.

 Департамент інформації УГКЦ за матеріалами https://velychlviv.com


ТЕГИ: проща, унів
ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next